Mangs-rättegång om skott mot polishus

Inrikes Artikeln publicerades

Rättegången i Malmö mot den misstänkte serieskytten Peter Mangs gäller i dag skottlossningar i mars 2010, dels mot två män i en bil på Professorsgatan där den ene sköts i axeln, dels mot polishuset på Davidhalls torg.

Eldöverfallet på de båda männen i mars 2010 togs upp i dag i den fortsatta rättegången mot Peter Mangs.

Kammaråklagare Håkan Larsson berättade att de två männen plus en kamrat till dem hade avtalat att spela biljard på kvällen. Den tredje mannen skulle hämtas utanför sin bostad på Professorsgatan.

– De sitter och väntar nere i bilen. Då gör de iakttagelser av en person som kommer gående. Jag påstår att den personen är Peter Mangs, säger åklagaren.

Mannen som träffades av ett skott i axeln berättar om att en främmande person gick några varv runt bilen där de satt. Han var mörkt klädd, hade en luvtröja och träningsbyxor på sig. De två vännerna i bilen började undra vad han ville.

– Sedan när jag skulle veva ner rutan och fråga varför han tittade så ser jag bara hur han tar fram en pistol, säger mannen och fortsätter:

– Då började han direkt att skjuta på oss.

Enligt åtalet besköts männen med minst fem skott från kort avstånd. Men den skottskadade mannen uppfattade aldrig hur många det var.

– Det var panik. Jag hörde bara en massa smällar.

Han minns inte skyttens ansikte. Bara hans vita händer.

Tidigare i dag behandlades skotten samma månad, mars 2010, mot polishuset på Davidhalls torg i Malmö.

Den 14 mars 2010 avlossade minst två skott mot polisstationen.

– Det var en söndag och det skedde vid åttatiden på kvällen. Det var mörkt ute, säger chefsåklagare Solveig Wollstad.

På en flygbild visade hon hur skytten stått vid Petriskolan och skjutit mot gaveln på polishuset. Skottet träffade ett fönster i änden av en upplyst korridor, som både poliser och intagna normalt rör sig i. Ingen människa skadades, eftersom ett skott träffade fönsterkarmen och det andra stannade mellan rutorna.

På Petriskolans gård hittade polisen tre tomhylsor dagen efter brottet. Sedan hittades ytterligare hylsor av privatpersoner. Några av de totalt 31 upphittade hylsorna kan knytas till Peter Mangs vapen. Men enligt teknikerna kommer hylsorna från sju olika vapen.

Det finns också tecken på att kulorna som satt i och bredvid fönstret kan ha skjutits med en av piporna till Mangs pistol. Brottet är inte rubricerat som mordförsök, utan som grovt olaga hot och skadegörelse.

Försvarsadvokat Douglas Norking citerade ett tekniskt utlåtande om att skottet mot polishuset avlossats från cirka 80 meter. Platsen där tomhylsorna hittades ligger längre bort. Precis som vid flera tidigare åtalspunkter påpekade han också, att det varken finns dna, fingeravtryck eller mobilpositionering som binder Mangs till platsen och tiden för brottet.

När Peter Mangs sedan förhördes sade att han inte minns vad han gjorde den aktuella dagen och att han inte vet något om skjutningen.

– Hur långt kan du skjuta med dina vapen? frågade Wollstad.

– Kanske en kilometer blev svaret.

I det fortsatta förhöret berättade Mangs att han testar sina vapen, bland annat genom att vara ute i skogen och skjuta. Han har också siktat, men inte skjutit, mot byggnader, bland annat en kyrka.

– Det handlar om adrenalinkontroll, förklarade han och påpekade att det ju är förbjudet att skjuta på annan plats än på skjutbana. Genom att göra det otillåtna ville han lära sig kontrollera sitt adrenalinflöde.

Kammaråklagare Håkan Larsson frågade Mangs om han lånat ut vapen eller vapendelar vid tiden för skjutningen mot polishuset.

– Minns inte, blev svaret.