Nya utgrävningar vid Ales stenar till sommaren

Inrikes Artikeln publicerades

Till sommaren kan det bli nya utgrävningar vid Ales stenar. I dagarna kommer gruppen bakom projektet lämna in en ansökan om grävningstillstånd till länsstyrelsen.

Meningen var att tillståndet skulle lämnas över i går.

– Länsantikvarien skulle ha kommit, men hade inte tid att komma. Vi får lämna över det själva, säger Nils-Axel Mörner docent i geologi.

Om Länsstyrelsen godkänner utgrävningen kommer spaden att sättas i jorden den 1 juli i år.

Grävningarna ska ledas av arkeologen Wladyslaw Duczko som tidigare arbetat med utgrävningar vid Birka och Uppsala högar. Det är även han som arbetat fram grävningstillståndet.

– Om vi får tillstånd kommer jag att ha hjälp av två polska doktorer som är specialister på sten och bronsåldern. De är bland de bästa i Polen och har gott rykte. Vi kommer även ha hjälp av sex arkelogistuderande, säger Wladyslaw Duczko.

I boken Mykenska och Feniciska spår på Österlen hävdar Bob G Lind och Nils-Axel Mörner att stenarna transporterats till sin nuvarande plats från vattnet. Ett tecken på detta är enligt de båda en transportstig som går från stranden upp till stenformationen. Det är bland annat längs transportstigen som utgrävningarna kommer att ske.

Enligt Wladyslaw Duczko tog det lite tid för honom att förstå Bob G Lind och Nils-Axel Mörners upptäckt.

– Men georadarn slog hål på mina misstankar, säger han.

Under hösten har geofysikern Per Wikström undersökt vägen med en markradar för att se om deras teori stämmer.

– Efter radarmättningarna kan jag med 100 procent säga att vi lokaliserat släpvägen och att Ales stenar är uppförda på Bronsåldern eller senare.

Projektgruppen hoppas på finansiering från Ystads, Tomelillas och Simrishamns kommuner. Egon Håkansson jobbar med att få fram en lösning på finanserna.

–Det är löjligt om kommunerna inte vill ställa upp. Turismen är ju lönsamt för inte minst dem. Ställer de inte upp så gör jag det, säger han.