"Ondsint" bevakning av kungahuset

Inrikes Artikeln publicerades

Medierapporteringen om kungen har passerat anständighetens gräns, anser Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet.

Men kungen måste tåla hårdare granskning än andra, enligt Pressombudsmannen (PO).

- Man kan inte förlöjliga monarkin och dess företrädare på ett såhär ondsint sätt, säger Anne Ramberg, som på sin blogg riktar mycket hård kritik mot delar av medierna för en "systematisk ärekränkning av kungahuset".

Enligt Ramberg är källorna två "bedrövliga böcker, varav den ena är "en hyllningsbok till en numera landsflyktig gangsterkung".

- Medierna marknadsför de här böckerna på ett sätt som är förvånande och man samarbetar med den grova organiserade brottsligheten. Medierna är otroligt upprörda över att Anders Lettström tagit den här kontakten, men medierna har inga problem med att själva ta samma kontakt och använda dem som sanningsvittnen, säger Anne Ramberg, som för övrigt är vän med Lettström.

Enligt Anne Ramberg är kungen i det närmaste försvarslös. Kungafamiljen har tidigare processat mot tyska medier för falska påståenden, men det lär knappast hända i Sverige, tror hon.Enligt pressombudsmannen (PO) Ola Sigvardsson måste statschefen tåla hårdare granskning än andra.

- Men det är klart det finns gränser. Det är väldigt problematiskt om man påstår saker utan att kunna belägga det, säger han till TT.

Enligt Sigvardsson har delar av rapporteringen skötts korrekt, medan andra är problematiska. Bandet där Lettström talar med ett ombud för kriminella gav till exempel upphov till flera fullt rimliga frågor till kungen om vad han visste, anser PO.

Till de problematiska hör bilderna som TV 4 uppger sig ha tittat på.

- Det är problematiskt att påstå saker kring en bild som inte tittarna själva kan bilda sig en uppfattning om. Framför allt när det rör så här allvarliga saker. Där finns en källproblematik som är viktig.

Det finns inget hinder för kungen att vända sig till PO för en prövning. Ola Sigvardsson tror dock inte att det kommer att hända.

- Såvitt jag vet har det aldrig hänt att kungahuset vänt sig till PO, men det är fullt möjligt.Lena Olsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, har uppmanat regeringen att tillsätta en sanningskommission för att utreda uppgifterna om kungens och hans vänners kontakter med grovt kriminella.

Men det säger regeringen nej till.

Justitieminister Beatrice Ask säger till Svenska Dagbladet på nätet att hon inte avser att ta något initiativ till att tillsätta en kommission med uppdrag att utreda sanningshalten i nämnda påståenden.