Johanna Nylander

Feministisk politik – inte initiativ

Johanna Nylander Artikeln publicerades

Feministiskt initiativ är på många sätt ett klassiskt vänsterparti.

Inte så konstigt med tanke på att det drivs av vänsterprofiler som Gudrun Schyman och Soraya Post. Partiet vill att EU skall lagstifta om barnomsorg och äldreomsorg, lägga ner allt försvar och omfördela ekonomiska resurser. De vill ge makt till EU i frågor som i dag är inrikespolitik, och minska möjligheterna att kunna agera i militära konflikter.

Om man läser de konkreta förslag som Fi säger sig vilja göra på det europapolitiska området finns ogenomtänkta märkligheter som att förbjuda import av flaskvatten mellan EU-länder, införa förbud mot korta flygresor och att man skall verka för ”könsmässig balans i tillgången till banklån”.

Ställer man sedan följdfrågor till partiet, som varför de inte vill att flaskor med vatten skall få transporteras över Öresundsbron, huruvida man skall få lov att flyga till Gotland, eller vad som händer om för många av ett kön redan har fått banklån, svarar Fi att de inte har tagit beslut om detaljerna kring frågorna än.

Ett svar som snällt tolkat beror på att partiet efter nio år fortfarande är för oetablerat för att haft resurserna att arbeta igenom sina åsikter.

Bortom de klassiska vänsterfrågornaoch de mer marginella märkligheterna finns några riktigt bra punkter. Feministiskt initiativ vill öppna upp EU:s gränser för både människor och varor. De vill minska på tullar och byråkrati, avskaffa transportörsansvaret för att underlätta för flyktingar att ta sig hit, och stärka de mänskliga rättigheterna i hela unionen. Ställningstaganden som borde vara självklara för alla som kandiderar till en plats i Europaparlamentet.

Tyvärr räcker det inte med goda intentioner för att ha en bra EU-politik. De genomarbetade förslagen lyser med sin frånvaro. Partiet föreslår till exempel kostsamma infrastrukturförändringar av kollektivtrafiken, men kritiserar samtidigt ökad konsumtion och tillväxt. Trots att det är konsumtion, tillväxt och öppna gränser som behövs för att EU skall kunna utvecklas och världen blir bättre. Innovation, digital utveckling och en växande upplevelseekonomi är tillväxt alla seriösa partier borde omfamna, särskilt om man vill driva igenom reformer som kostar skattepengar.

Valet till Europaparlamentetär viktigt, inte minst när allt fler politiska områden tenderar att sprida sig till Bryssel. Det finns goda skäl att tänka feministiskt när man går och röstar, det var exempelvis inte länge sedan EU förbjöd marknadsföring av bröstmjölksersättning och försökte tvinga alla mammor till tre månaders föräldraledighet.

Om man inte vill att EU skall få inflytande över svenska förskolor, sexualpolitik, aborträtt eller arbetsmarknadsfrågor, är Fi tyvärr inte rätt val, ens för en feminist.

Johanna Nylanderär fristående skribent och arbetar till vardags på Dataspelsbranschen med samhällsanalys