Annons
Nyheter

Hotet mot demokratin

Rysslands president Vladimir Putin vill göra avtryck i världshistorien, och han har redan lyckats.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2014

Särlagstiftning och slopandet av grundläggande mänskliga rättigheter för homosexuella är redan ett faktum på hemmaplan, och försöken att ta över den ukrainska Krimhalvön påminner om tiden med Sovjet.

Det är 25 år sedan berlinmuren föll men Sovjettiden gör sig påmind än i dag. Det kanske inte pågår ett öppet upprustningskrig mellan öst och väst, men på detaljnivå finns det flera saker som går att känna igen.

Annons

Stormakter som USA övervakar sina egna medborgares kommunikation med hjälp av en statlig myndighet. Det går en nynazistisk våg genom Europa som både märks i det grekiska parlamentet och på gatorna i Malmö. Kvinnors rätt till sina egna kroppar har inskränkts på flera håll med skärpta abortlagstiftningar i europeiska länder. Romer och judar märker återigen av hat i till synes fredliga delar av världen.

Världsläget och utrikespolitik kan vara svårt att förhålla sig till. Ukraina är långt bort men ändå nära. Det har inte krigats om svenska gränser de senaste 200 åren, försvaret har sakta men säkert monterats ned, och den svenska neutralitetsprincipen håller landet borta från annars naturliga allianser såsom Nato. Den rådande svenska linjen är ett sparsmakat yrkesförsvar och utlandstrupper som bistår vid större internationella insatser.

Trots att fler och fler människor rör sig i en global värld, konsumerar varor och tjänster från jordens alla hörn och kommunicerar över kontinenter, krigas det fortfarande om landsgränser. Nationalstaten och det geografiska närområdet har tyvärr kvar sin betydelse för makthavare världen över. Det vore mer tidsenligt om det hade varit en överspelad formalitet.

När omvärlden visar sig från sin sämsta sida och de enda utrikespolitiska alternativen verkar hämtade från en dystopisk 80-talsfilm får man inte glömma bort all öppenhet och frihet som ändå byggts upp de senaste decennierna. Det går att fortsätta arbeta för att öppna gränserna ännu mera, både för människor och för handel. Snabbare kommunikationer gör att rapporterna från Ukraina, Ryssland och Syrien är minutaktuella, och det är lättare än någonsin att ta del av människors vardag både nära och långt bort.

Demokrati är inte bara majoritetsstyre, utan kräver respekt för mänskliga rättigheter. Det är allas ansvar att se till att de rättigheterna erkänns och följs. Dels genom att ingripa när despoter behandlar sina medborgare illa, dels genom att föregå med gott exempel som demokratiska nationer.

Att välkomna människor som vill flytta till landet, att låta medborgarna kommunicera fritt utan risk för övervakning, att handla över gränser utan tullar och att värna människors kroppsliga och själsliga integritet. Annars finns det snart inte så mycket demokrati kvar.

Johanna Nylander är ansvarig för samhällsanalys på Dataspelsbranschen och fristående skribent

Mattias Karlsson
Johanna Nylander
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons