Annons
Nyheter

Rysk förföljelse av homosexuella

Ledamöterna i duman tvekade inte. När det ryska parlamentets underhus i tisdags röstade om en lag som förbjuder ”propaganda för icke-traditionella relationer” riktat till unga under 18 blev stödet överväldigande. 436 röster – mot noll.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2013

Liknande lagar finns redan i flera ryska städer, men nu blir antihomolagen nationell, om den – som väntat – godkänns av överhuset och undertecknas av presidenten.

Visst finns det de som protesterar. Men de är få, och stöter på hårt motstånd.

Annons

När jag läser om lagen förflyttas jag tillbaka till Moskva i slutet av 90-talet. Jag var student. Stanislav var en vän till en vän. Via honom fick jag en liten inblick i hur tillvaron då kunde se ut för unga, homosexuella ryssar. De jag mötte bar alla på berättelser om fördomar och diskriminering, om påtvingade äktenskap och avbrutna familjeband.

Ändå var 90-talet en tid då Ryssland blev något mer tolerant. År 1993 avkriminaliserades homosexualitet i Ryssland. Sex år senare ströks homosexualitet från listan över psykiska sjukdomar. I storstäderna öppnades uteställen som vände sig till en homosexuell publik. Den ryska hbt-rörelsen växte sig starkare.

Nu är det svårt att se några ljusglimtar. På senare år har hbt-aktivister tvingats använda sig av avancerad taktik för att lura polis och politiska motståndare för att kunna hålla demonstrationer och möten.

Att vara öppet homosexuell kan till och med innebära fara för livet: nyligen torterades och mördades en 23-årig homosexuell man i Volgograd.

Och nu kan det alltså bli förbjudet att utbilda om – eller ens prata positivt om – homo-, bi- och transsexualitet.

Exakt hur lagen kommer att tillämpas är oklart. Betyder det att opassande böcker och filmer ska rensas ut från biografer och bibliotek? Blir det olagligt att beskriva kända homo- och bisexuella ryssars kärleksliv – kommer texter om kompositören Peter Tjajkovskij, dansaren Rudolf Nurejev och författaren Nikolai Gogol censureras? Hur går det för multinationella företag som har statuter mot diskriminering på grund av sexuell läggning i sina uppförandekoder?

Helt oavsett lär lagen skicka signalen att diskriminering och trakasserier av homosexuella är acceptabelt. Redan nu tycks skrämmande många ryssar ha en fördomsfull eller rent fientlig inställning till homosexualitet. Enligt en färsk undersökning som redovisats i tidningen Moscow Times anser hela 88 procent av ryssarna att ”homosexuell propaganda” som riktas till barn ska förbjudas.

Nästan lika många, 86 procent, är emot samkönade äktenskap. Och över 40 procent anser att homosexualitet bör vara ett brott.

Om förslaget blir till lag måste Sverige protestera. På egen hand, via Europarådet, via EU. Ryssar i gemen kanske inte bryr sig. Men de vill resa och de vill handla med omvärlden. Ryssland måste påminnas om att hbt-rättigheter är mänskliga rättigheter.

Karin Rebas är generalsekreterare för Bertil Ohlininstitutet. 

Mattias Karlsson
Karin Rebas
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons