KDFF

Gudny på väg mot rekordcomeback

KDFF Artikeln publicerades

I höstas genomgick Gudny Björk Odinsdottir sin fjärde (!) korsbandsoperation och det talades om ett helt års rehabilitering. Men nu, bara sju månader senare, är 25-åringen på väg mot en sensationell comeback. ”Det går jättebra”, säger hon till Bladetsporten.

Under fotbolls-EM i Sverige förra sommaren skadade Gudny Björk Odinsdottir sitt knä i samband med en träning med det isländska landslaget.

Det var inte första gången.

I slutet av augusti opererade Gudny sitt sargade korsband – för fjärde gången.

– För att det inte ska bli värre krävs en operation och därefter ett års rehab-träning innan hon eventuellt kan titta på en fotbollskarriär igen, sa Sofie Jönsson i KDFF:s medicinska team då.

Men nu, bara sju månader efter operationen, är Gudny Björk Odinsdotter nära ännu en comeback. Under Kristianstads DFF:s träningsläger i Turkiet förra veckan deltog Gudny i princip för fullt.

– Det går jättebra nu. Jag kan vara med på nästan allt, förutom kontaktspel, men förhoppningsvis ska jag kunna det den här månaden, säger Björk Odinsdottir.

Du skulle ju vara borta i minst ett år?

– Ja, fast de tre första gångerna var jag tillbaka snabbare än sex månader, så jag är egentligen inte jätteförvånad.

Snart tillbaka

Gudny har tränat med KDFF sedan en dryg månad tillbaka, men mestadels ägnat sig åt individuella övningar. Nu hoppas hon kunna delta för fullt inom några veckor.

– Helst hade jag velat göra det i morgon, men jag måste vänta. Jag förväntar mig inte att vara tillbaka till de första matcherna i serien. Kanske när det börjar bli 15-20 grader ute. Det är sådan otrolig skillnad för mig, det märktes tydligt i Turkiet, berättar Björk Odinsdottir.

Du har opererats fyra gånger och inför den senaste operationen trodde ni att det skulle ta upp emot ett år innan du var tillbaka. Nu har det bara gått sju månader, är du inte orolig?

– Jag skulle ha väntat längre, men det har blivit mycket bättre än jag hade trott. Alla tester har sett bra ut.

Sofie Jönsson i KDFF:s medicinska team är förvånad över 25-åringens snabba återhämtning.

– Ett år sa vi från början. Jag hade aldrig kunnat tänka mig att hon skulle komma tillbaka så här snabbt. Aldrig. Men hon klarade testerna ganska snabbt, säger Sofie.

Du är inte orolig för en ny skada?

– Nej, det finns inte större risker för henne än för några andra.

Udda varning

Som en liten påminnelse till Gudny att hon ska sköta sin rehabilitering på rätt sätt brukar isländskan få ett speciellt sms från sjukgymnasten.

– Sofie skickar regelbundet en bild på en rullstol så att jag verkligen ska sköta min rehabträning rätt, skrattar Gudny Björk Odinsdottir.

Sofie Jönsson:

– Med så många operationer har hon avsevärt högre risk att få problem i framtiden. Man vill ju inte att hon ska sitta i rullstol efter fotbollen.

Gudny Björk Odinsdottir är för närvarande kontraktslös, men KDFF:s tränare Elisabet Gunnarsdottir är positiv till nya diskussioner.

– Hon har inte kontrakt med klubben, men vi stöttar henne till 100 procent. Kan hon visa på tester och på planen att hon håller så kommer vi att ge henne kontrakt, säger ”Beta”.

Och eftersom transferfönstret har stängts är en förstärkning säkerligen välkommen.

– Men vi har inte räknat med henne och gör inte det nu heller. Hon är en bonusspelare och inte något nyförvärv.