17-årig campare besviken efter beslut

Kristianstad Artikeln publicerades

I onsdags beslutade kommunen att stänga Landöns camping. Samma dag skickade 17-årige Charlie Kjellberg ett protestmejl. Nu vet han inte var han ska ställa sin egen husvagn i sommar.

Charlie Kjellberg är trots sin låga ålder en erfaren och hängiven campare. Som barn har han följt med familjen på husvagnscamping på Öland och andra platser och sedan ett par år är han ute och campar med sina kompisar. I sin egen (!) husvagn.

– Jag har alltid tyckt om husvagnssemester, det är den bästa man kan få. Så vi satt och snackade jag och min pappa om det en dag, och så hittade jag den här husvagnen och slog till. Jag har betalt allt själv.

Men du får ju inte köra bil?

– Nej, än så länge är det pappa som kör.

Du köpte alltså din husvagn när han ännu var 15 år. Är det inte då man ska ha moped?

– I vanliga fall är det det, men jag har snöat in på vanliga bilar och husvagnar. Jag har haft moped, men den har mest stått i garaget. Sen har jag själv en epatraktor. Jag kan inte husvagnen kopplad till den, husvagnen är lite för tung.

Kostar inte en husvagn mycket pengar?

– Jo, egentligen. En husvagn är inte gratis idag. Man kan säga att jag hittade ett fynd. Det gäller att kolla på husvagn vid rätt årstid. Sen har jag tjänat ihop pengar på ett jobb helger och lov på ett lager, så mycket jag kan.

Varför fastnade du för just den husvagnen du har köpt?

– Det var att det är en lite större husvagn. Alltihop som jag behövde finns i den och så var den till rätt pris.

Var du ute efter någon speciell sort?

– Egentligen inte, men det blev en Kabe Zafir 77:a.

Vad är tjusningen med husvagn?

– Stämningen man får när man är där. Det är en speciell känsla med husvagnssemester.

Under vinterhalvåret står husvagnen inlåst i ett skjul, men Charlie har redan börjat längta efter säsongen. Därför var det med bestörtning han hörde att Landöns camping ska stängas.

Kärleken till Landöns camping fick han i somras, då han bodde där över midsommarhelgen och hälsade på kompisar under sommaren, som campar där hela säsongen.

– Läget och omgivningen runtom och bemötandet och välkomnandet man fick var helt fantastiskt. Jag hade letat efter campingar runtomkring, men Landön var det som fick oss att fastna för en camping i Skåne.

Charlie skrev helt sonika ett mejl till Kristianstads kommun, samma eftermiddag som han fick höra om beslutet.

– Jag ville veta mer exakt varför. Jag hörde om det på nyheterna, men fick inte veta bakgrunden. Senast i måndags snackade jag med han som arrenderar campingen, han är också från Tjörnarp, och då hade han grönt ljus för att starta det. Den rätt som det var fick han inte öppna. Jag blev lite förbannad och undrar vad som kan ha gjort att han inte fick öppna.

Svaret lät inte vänta på sig länge. I ett längre mejl skriver kommunens informationschef Eva Mårtensson bland annat detta:

"Det allvarliga som nu har hänt är att de som är emot campingen överklagade länsstyrelsens beslut om att ge dispens för strandskydd till mark- och miljödomstolen. Lagen som behandlar strandskydd är en stark lag som ska skydda naturen och göra stranden tillgänglig för alla, men varken vi i kommunen eller länsstyrelsen tycker att campingen på Landön hotar de intressena. Det tyckte i alla fall mark- och miljödomstolen, som i sin dom bestämde att det inte får vara någon camping vid Landöns strand."

Charlie är nöjd med det snabba svaret. Nu väntar han bara på att få ge sig ut och campa igen.

– Det kliar i fingrarna. Jag brukar plocka ut vagnen till påsk, men nu är jag lite kluven. Jag vet jag inte vart jag ska ta vägen.