20 år senare lever Aoseum lika intensivt

Åhus Artikeln publicerades

Med hjälp av Åhusbornas egna donationer blev Aoseum verklighet. 20 år senare drivs kulturhuset fortfarande av entusiaster.

Mimi Lindau Rikardsson hoppas att fler yngre och barnfamiljer ska hitta till Aoseum. Nyligen gjorde hon en jubileumsutställning ihop med Christian Molin och Lena Willhammar, med hjälp av bland andra Christer Flyckt och Tore Olsson.
Foto: Lasse Ottosson
Mimi Lindau Rikardsson hoppas att fler yngre och barnfamiljer ska hitta till Aoseum. Nyligen gjorde hon en jubileumsutställning ihop med Christian Molin och Lena Willhammar, med hjälp av bland andra Christer Flyckt och Tore Olsson.

Konst året om, filmklubb på söndagar, blåsorkesterns övningar en kväll i veckan, jazz och föredrag om vartannat – Aoseum sjuder av liv många dagar på året. Och allt bygger på ideellt arbete.

– Många som kommer hit tror att det är kommunens hus, men allt görs av Aoseums vänner, säger Mimi Lindau Rikardsson, som själv sitter i stiftelsen.

Det var hennes pappa Börge Lindau som drev frågan om ett kulturhus tillsammans med andra kulturpersoner i Åhus som keramikern Lena Willhammar och konstnären Thomas Hallqvist. Engagemanget började långt innan de kunde förvandla EFS-kyrkan till kulturhus 1998.

– Pappa kom från en storstad, Helsingborg, och hade rest mycket. När han flyttade tillbaka i slutet av 70-talet upptäckte han att Åhus var ganska stilla, säger Mimi Lindau Rikardsson.

När han startade Blå Station 1986 lånade han ut samma lokaler till jazzkonserter, teater och konstutställningar, men i längden behövde kulturen ett eget hus. Frågan var bara var. Gamla stationen och snickeriet diskuterades.

En grupp bildades, Gamla rådhusets vänner. 1989 fick de låna Åhus museum under sommaren och gjorde utställningen ”Åhus i fin form”. Konstnärer skänkte konstverk till utställningen och folk skänkte pengar till nya roliga saker i Åhus. Bland annat kulturscenen i borgruinen blev ett resultat av det.

Konstnären Thomas Hallqvist gjorde en skylt med namnet Aoseum – och så föddes namnet till kulturföreningen som bildades. Men huset vid torget var fortfarande museets och jakten på ett eget kulturhus fortsatte.

Börge Lindau var drivande bakom idén att skapa ett kulturhus i Åhus.
Foto: Lasse Ottosson
Börge Lindau var drivande bakom idén att skapa ett kulturhus i Åhus.

Hösten 1997 såg Börges son Johan Lindau en annons i Kristianstadsbladet och for iväg. Börge for efter och hamnade vid den gamla EFS-kyrkan på Vallgatan.

– När han såg huset sa han ”det här är ju Aoseum”. Det roliga och det underbara var att det inte blev någon budgivning. EFS valde Aoseumgruppen för att de ville att det skulle vara ett levande hus, en mötesplats, säger Mimi Lindau Rikardsson.

Genom konstlotteri, donationer från Åhusbor och lån från kommunen blev huset deras. De renoverade själva och kunde smygöppna sommaren 1998. Mimi minns fortfarande hur de låg och drog upp vad som kändes som en miljon spik ur golvet för att kunna slipa det.

– Känslan var ”Wow, nu är det vårt”. Första året var grymt roligt. Det var en sån fantastisk nybyggaranda.

Genom årens lopp har Aoseum ordnat både cirkusskola, klezmermusik, konserter med bland andra Jojje Wadenius, skivinspelning med Jan ”Tollarparn” Eriksson, utställningar om mopeder, graffiti och mycket annat.

Vad är ditt bästa minne från Aoseum?

– Det finns så många. När jag tog med vår dotter Molly på en Blue Birdspelning. Jag tror det var Miriam Aïda som spelade bossanova och jag undrade hur länge Molly skulle orka, men hon var tyst hela kvällen. Det var en magisk stund.

I dag är Aoseum en självklar del av Åhus. Olika utskott i Aoseums vänner gör program för konst, musik, föredrag, film och teater under året. Medan jubileumsutställningen visats har de fått in en rad förslag: till exempel qi gong för ungdomar, modevisning, dansfest, teatergrupp för barn, gosskör och stand-up.

I höst planeras en utställning om Börge Lindau på Aoseum. Mimi tror att han skulle varit jättelycklig om han såg hur levande kulturhuset fortfarande är.

– Aoseum är något man kan enas kring och ett sätt att sätta Åhus på kartan. Ett ställe dit alla Åhusbor kan gå och lyssna på jazz eller annat, men också ett debattforum.

Finns det något du saknar på Aoseum?

– Jag kan önska att vi orkade ha mer öppet på sommaren.

Fakta

Aoseum

Var: Vallgatan 16, Åhus.

Antal medlemmar: Uppemot 500. Åtta aktiva medlemmar i styrelsen och sex medlemmar i stiftelsen.

Utskott: Musik, utställningar, föredrag, film och teater.

Visa mer...