42-åringen efterlystes efter 19 år

Kristianstad Artikeln publicerades

En tv-reporter hann före svenska och slovenska myndigheter.

Alenka Bevcic intervjuade den för krigsbrott misstänkte skånske politikern redan 2007.

- Han pratade länge och sa att han aldrig menade att döda, säger hon till Sydsvenskan.

I onsdags greps den 42-årige lokalpolitikern från Skåne när han återvände med flyg till Kastrup efter en semesterresa i Egypten. I passkontrollen visade det sig att han var internationellt efterlyst.

Mannen misstänks för ett krigsbrott i Slovenien. Han gjorde lumpen med furirsgrad i den dåvarande jugoslaviska armén och vaktade arméns kaserner i staden Pivka.

Där sköts en 41-årig sloven vid en vägspärr den 2 juli 1991.

Detta hände i det absoluta inledningsskedet av fyra år av Jugoslavienkrigen och är ett av de få dödsfall som inträffade i den nordligaste delen av det sönderfallande landet. Slovenien bröt sig relativt smärtfritt ut ur Jugoslavien.

Enligt den slovenska journalisten Alenka Bevcic som har gjort inslag om dödskjutningen var det 41-årige offret anställd i Pivkas förläggning som underhållstekniker. När kriget började ska mannen, enligt källor inom dåvarande slovenska hemvärnet och polisen, ha förstört flera stridsvagnar och sedan deserterade han.

Den 2 juli 1991 bad han en vän köra honom förbi militäranläggningen, för att kolla vad som händer. Alenka Bevcic har bland andra intervjuat föraren:

- När de närmade sig vägspärren ville 42-åringen och en annan soldat att de skulle stanna. Men slovenen skrek till sin kompis att fortsätta köra.

Då ska 42-åringen ha öppnat eld. Flera skott hamnade i asfalten. Bara en kula trängde in i bilen i höjd med nummerplåten och träffade slovenen, som hukade sig i förarsätet, i hjärtat. Han avled omedelbart, enligt Alenka Bevcic.

42-åringen är svensk medborgare, har en chefspost vid ett större företag, är gift med två barn och är lokalpolitiker.

Mannen förnekar brott. Den inställningen har han upprepat sedan 2007, då han fick de första frågorna om dödsskjutningen. De ställdes inte av polis och åklagare, utan av Alenka Bevcic.

- Han sa att han aldrig hade skjutit ifall han vetat att slovenen satt i bilen. De kände varandra från kasernen.

42-åringen talade om hur pressad han kände sig som ung soldat i en armé som hamnade i krig med sin egen befolkning.

- Vi och slovener var vänner ena dagen, och nästa skulle vi skjuta på varandra, sa han till mig, berättar Alenka Bevcic.

Men enligt slovenska källor kan armén avsiktligt ha velat döda den slovenska teknikern för hans påstådda sabotage mot stridsvagnarna.

- Jag tror inte på en fällande dom, men för alla inblandande blir det bra om den här historien får ett avslut, säger Alenka Bevcic.

Misstankarna mot 42-åringen bygger på en brottsutredning från 1993. Den har många brister eftersom slovensk polis inte kunde säkra några bevis från den jugoslaviska armén. Bland annat saknas en teknisk undersökning.

Mannen efterlystes, men ännu 2007 påstod slovenska myndigheter att han var omöjlig att få tag på.

Han hade inte försökt hålla sig undan offentligheten i Sverige. Tvärtom. Han var på många sätt aktiv i den lokala debatten. Efter att Alena Bevcics reportage sändes i juli 2007 utfärdade Slovenien en europeisk arresteringsorder. Enligt den kan den nu 42-årige mannen ha överträtt jugoslavisk strafflag när han avfyrade olagliga patroner med hålspetskulor – ett brott som kan ge mellan ett och femton års fängelse.

Det dröjde två år innan arresteringsordern upptäcktes av en svensk åklagare, som efter granskning skrev av ärendet, tre och ett halvt år innan ordern verkställdes – av dansk polis.

Mannen är häktad i tio dagar i Danmark i väntan på att danska myndigheter avgör om han kan utlämnas till Slovenien.

Enligt 42-åringens advokat Thorkild Høyer bör han utlämnas för förhör till Sverige:

– Soldaterna vid gränskontrollen sköt mot bilens däck för att få den att stanna. De såg bara en förare. En gömd passagerare träffades, säger Thorkild Høyer, som beskriver dödsfallet som en olyckshändelse.