556 böcker har flyttat in på förskolan

Åhus Artikeln publicerades
Förskolechefen Charlotta Heimsten Olsson tror att närheten till böcker är viktig för barnen. 6 bilder
Foto:Mikael Gamm
Förskolechefen Charlotta Heimsten Olsson tror att närheten till böcker är viktig för barnen.

"Dogge delar ut paket", "Alfons Åberg", "Bertas Experimentbok" och "Knasiga Djur". Allt mellan himmel och jord fick plats bland hyllorna när biblioteket på Villa förskola invigdes under onsdagen.

Ballonger, tipspromenad, chokladkakor och förskolelärare utklädda till Pippi Långstrump och en höna. Det är full fart, högljutt och glatt när Villa förskola inviger sitt bibliotek.

– Böckerna kommer bli ett viktigt verktyg i verksamheten. Nu får vi möjlighet att jobba med språket, läsningen och berättelser, säger Charlotta Heimsten Olsson, som är förskolechef på Villa förskola.

Biblioteket är förlagt i en lång korridor. 556 böcker finns det totalt, och alltifrån "Mamma Mu åker rutschkana" och "Vad händer i riddarborgen?" till "Pettson och Findus" finns representerade. De flesta böcker är av skönlitterärt snitt, men även faktaböcker ryms i samlingen på biblioteket.

– Det finns böcker för barn i alla åldrar här. De tycker det är jättespännande.

Förutom läsning på egen hand kommer fokus även ligga på högläsning, något som personalen fått utbildning i.

– Vi har fått lära oss hur man gör berättelser mer spännande och intressanta. Högläsning är ett bra sätt att hjälpa barnen in i historierna. Men vi pratar också kring det som händer i berättelserna, det är viktigt.

Till skillnad mot bibliotek i allmänhet får barnen inte låna hem böcker. Detta på grund av den begränsade tillgången. Men om barnen hittar någon bok de gillar finns det en annan väg att gå.

– Vi har tipsat föräldrarna att ta med sina barn till folkbiblioteket nere i byn. På så sätt introduceras barnen till fler bibliotek och de möjligheter som finns.

Men biblioteket är inte bara en plats för att dras in och slukas upp av andras berättelser.

– Barnen får också skriva och rita sina egna böcker med hjälp av pedagoger, säger hon.

FAKTA

Förskolebibliotek

Kristianstads kommun inledde förra året en satsning på bibliotek i förskolor. Tanken är att alla förskolor på sikt ska ha ett bibliotek. Först ut är åtta förskolor, varav två ligger i Åhus.

Visa mer...