556 böcker har flyttat in på förskolan

Åhus
Förskolechefen Charlotta Heimsten Olsson tror att närheten till böcker är viktig för barnen.
Foto:
Förskoleläraren Lotta Ryhl Johansson bjöd på kakor dagen till ära.
Foto:
Tipspromenaden var ingen barnlek.
Foto:
Även gossedjur fick plats i biblioteket.
Foto:
Det fanns mycket att välja på för den lässugna.
Foto:
Villa förskola i Åhus.
Foto:

"Dogge delar ut paket", "Alfons Åberg", "Bertas Experimentbok" och "Knasiga Djur". Allt mellan himmel och jord fick plats bland hyllorna när biblioteket på Villa förskola invigdes under onsdagen.

Artikeln publicerades 6 september 2017.

Ballonger, tipspromenad, chokladkakor och förskolelärare utklädda till Pippi Långstrump och en höna. Det är full fart, högljutt och glatt när Villa förskola inviger sitt bibliotek.

– Böckerna kommer bli ett viktigt verktyg i verksamheten. Nu får vi möjlighet att jobba med språket, läsningen och berättelser, säger Charlotta Heimsten Olsson, som är förskolechef på Villa förskola.

Biblioteket är förlagt i en lång korridor. 556 böcker finns det totalt, och alltifrån "Mamma Mu åker rutschkana" och "Vad händer i riddarborgen?" till "Pettson och Findus" finns representerade. De flesta böcker är av skönlitterärt snitt, men även faktaböcker ryms i samlingen på biblioteket.

– Det finns böcker för barn i alla åldrar här. De tycker det är jättespännande.

Förutom läsning på egen hand kommer fokus även ligga på högläsning, något som personalen fått utbildning i.

– Vi har fått lära oss hur man gör berättelser mer spännande och intressanta. Högläsning är ett bra sätt att hjälpa barnen in i historierna. Men vi pratar också kring det som händer i berättelserna, det är viktigt.

Till skillnad mot bibliotek i allmänhet får barnen inte låna hem böcker. Detta på grund av den begränsade tillgången. Men om barnen hittar någon bok de gillar finns det en annan väg att gå.

– Vi har tipsat föräldrarna att ta med sina barn till folkbiblioteket nere i byn. På så sätt introduceras barnen till fler bibliotek och de möjligheter som finns.

Men biblioteket är inte bara en plats för att dras in och slukas upp av andras berättelser.

– Barnen får också skriva och rita sina egna böcker med hjälp av pedagoger, säger hon.

FAKTA

Förskolebibliotek

Kristianstads kommun inledde förra året en satsning på bibliotek i förskolor. Tanken är att alla förskolor på sikt ska ha ett bibliotek. Först ut är åtta förskolor, varav två ligger i Åhus.

Visa mer...