94-åring känner sig kränkt

Kristianstad Artikeln publicerades

Måste man vara dålig bilförare bara för att man har hög ålder? Reinhold Nilsson känner sig åldersdiskriminerad och kränkt efter en incident den gångna helgen. ”Det är som det är brottsligt att bli gammal och fortfarande köra bil”, säger han.

Händelsen som gjort att Reinhold Nilsson känner sig kränkt och illa behandlad inträffade utanför Eko i Fjälkinge förra lördagen. Redan på väg dit märkte Reinhold att något inte var som det skulle med växellådan i bilen.

Växlarna tuggade inte i som de skulle, och när Reinhold väl hade handlat vad han skulle på stormarknaden och återvände till sin bil så lyckades han inte få i någon växel över huvud taget.

– Jag satt där på parkeringen en stund och försökte, och visst, jag rusade kanske motorn ett par gånger, säger 94-åringen.

En dam reagerade

En dam reagerade på att Reinhold körde på tomgång, och kom fram.

– Men hon bara ryckte och slet i mig, så jag stängde bildörren och låste, säger Reinhold.

Det fick damen ifråga att ilskna till på allvar och ringa polisen.

När polisen kom till platsen hävdade de att anmälaren hade sagt att Reinhold hade buskört på parkeringen, och bad att få se körkortet.

Kränkt av uttalande

– Jag försökte förklara för dem att jag inte hade kört en meter. Det kunde jag ju inte eftersom jag inte fick i någon växel. Så tittade de på mitt körkort och sa ”oj, vad gammal du var”, berättar Reinhold, och fortsätter:

– Och sen fortsatte de med att säga att ”om du nu hade kört bilen på parkeringen här så hade du säkert gjort det ovarsamt, för det gör nästan alla äldre”.

Uttalandet fick Reinhold Nilsson att känna sig kränkt och illa behandlad, i synnerhet som de båda unga poliserna sedan ifrågasatte hans rätt att ha körkort vid fyllda 94 år, och påpekade att han kanske skulle anmälas till Länsstyrelsen, som kan dra in körkort.

– Jag vet att jag kört skapligt i alla år och har fått mycket beröm för hur jag kör även på äldre dagar. Men man kanske inte får köra bil bara för att man blir äldre? Får man cykla? Eller ska man bara ha en rullator som fordon när man kommit över en viss ålder?

– Jag tycker att det känns hemskt att bli behandlad som en idiot bara för att jag har blivit gammal, säger han.

Cyklar nu bara

Reinhold Nilsson hade tänkt sluta köra bil när han fyllde 95.

Fast efter att växellådan rasade på bilen så har han nu gjort sig av med den. Den blev för dyr att reparera.

Därmed är han inte längre bilförare, utan tar sig fram genom att cykla.

– Om nu det är tillåtet vid min ålder. Vem vet, det kanske är brottsligt att bli så här gammal, säger han ironiskt.