Åhus Seaside rivs – helt nytt badhotell byggs

Åhus Artikeln publicerades
Så här är det nya hotellet tänkt att se ut, med en större huskropp för hotellrum, restaurang, konferens och relaxavdelning samt ett mindre hus med andelslägenheter. Skiss: Uulas arkitekter 4 bilder
Foto:Peter Åklundh
Så här är det nya hotellet tänkt att se ut, med en större huskropp för hotellrum, restaurang, konferens och relaxavdelning samt ett mindre hus med andelslägenheter. Skiss: Uulas arkitekter

Gamla Åhus Seaside rivs. Ett helt nytt hotell ska byggas vid bryggan i Åhus. "Vi vill bygga ett modernt badhotell i samklang med miljön", säger Camilla Andersson som tillsammans med maken Staffan äger Åhus Seaside.

Det nya hotellet är planerat att byggas där det nuvarande badhotellet ligger, alltså så nära stranden som möjligt. Två större huskroppar, en på 4 700 kvadratmeter med 74 hotellrum, och en på 1 300 kvadratmeter med 10 hotellkopplade andelslägenheter, finns inplanerade på skissen. Det nuvarande hotellet har 57 rum.

– Med 6 000 kvadratmeter utnyttjar vi hela byggrätten för området, konstaterar Staffan Andersson.

Därmed kommer gamla Åhus Seaside att rivas – men förhoppningen är att hotellet ska kunna vara kvar och hålla öppet under hela byggtiden, och rivas först när de nya byggnaderna är klara. Platsen där det nuvarande hotellet ligger kommer att bland annat att bli parkeringsplatser.

De nya husen byggs i tre våningar, plus en takvåning med relaxavdelning innehållande bland annat gym, behandlingsrum för exempelvis massage och skönhetsvård och med tre utomhuspooler. Hotellbyggnaderna har kortsidan mot havet – helt enkelt för att man från alla rum ska ha havsutsikt.

– Vi har ett miljötänk som genomsyrar hela projektet. Vi vill ha ett modernt badhotell i samklang med miljön omkring, med naturmaterial som trä och sten. Fasaderna blir sandfärgade för att smälta in i miljön snarare än sticka ut, berättar Camilla Andersson.

Staffan och Camilla Andersson tog över dåvarande Hotell Åhusstrand 2014. Redan då fanns det tankar om att ersätta det nedslitna hotellet med ett nytt, modernt badhotell.

– De flesta byggnaderna på området är från 60-talet. Tittar man på ett gammalt vykort från 70-talet så ser det mer eller mindre likadant ut i dag som det gjorde då. Det har inte hänt mycket, och vi var medvetna redan från starten att de nuvarande lokalerna inte skulle hålla 10-15 år till. Vi vill ge den här fantastiska platsen den anläggning som läget förtjänar, konstaterar Staffan Andersson.

Att bygga ett helt nytt hotellkomplex är ett projekt i mångmiljonklassen. Hur får man ekonomi i något sådant på en ort som Åhus, där orten mer eller mindre går i dvala under vinterhalvåret?

– Åhus är ju extremt uppdelat i två säsonger, och för vinterhalvåret är konferensdelen helt avgörande för hur verksamheten flyter på. Det nya hotellet kommer att ha en stor konferensavdelning, och vi kommer jobba hårt med den delen under vinterhalvåret. Vi kommer också ha en stor restaurang som håller öppet året runt, säger Staffan Andersson.

Också ägarna till golfbanan i Åhus satsar ju på att bygga hotell/lodger. Ingen risk för konkurrens?

– Tvärt om, det är positivt. Det gäller att vi aktörer samarbetar, det handlar om att utveckla Åhus tillsammans, för att få orten att växa. Vi har mycket diskussioner tillsammans med både golfklubbens ägare och med representanter från Absolut Company, vars planerade besökscentrum också kommer att locka fler människor till Åhus under hela året, säger Staffan.

Under onsdagen lämnas ansökan om byggnadslov in till Kristianstads kommun. När det beviljats startar arbetet med att hitta en entreprenör som vill bygga det nya hotellet.

– Därmed går det inte att ge en exakt tidsplan för när spaden sätts i marken, men vi vill ju börja bygga så snart som möjligt, säger Staffan Andersson.

Planerad byggtid för projektet är ungefär ett år.

Nämnas ska också att Camilla och Staffans planer innefattar just hotell Seaside. Bistron och badrestaurangen drivs nu av Kalle och Ninni Berg, som har egna planer för hur verksamheten ska utvecklas. Kantarellbadet, som ägs av Kristianstads kommun, ska renoveras och vara klart sommaren 2018.

Se skisserna här: