Åhuskille mitt i stormens öga i Florida

Åhus/Tampa Artikeln publicerades
Åhuskillen Oliver Fjaervoll, 22 år, från Åhus pluggar i Tampa och har evakuerats undan orkanen.
Foto:privat/TT
Åhuskillen Oliver Fjaervoll, 22 år, från Åhus pluggar i Tampa och har evakuerats undan orkanen.

Han befinner sig mitt i stormens öga, när Irma kikar över Tampa, Florida. Åhuskillen Oliver Fjaervoll pluggar i staden och har evakuerats undan orkanen.

I en stadig femvåningsbyggnad på campus till University of Tampa har sex personer tryckt in sig i en liten studentlägenhet. En av dem är Åhuskillen Oliver Fjaervoll som pluggar film och media i Tampa. Han kom dit för bara tre veckor sedan och kastades rakt in i nyheternas centrum.

– Det är både spännande och skräckinjagande. Just nu är det betydligt lugnare än för ett par timmar sedan och vi tror vi befinner oss mitt i ögat.

Oliver berättar om evakuerade hus, om hur vattnet började ta slut i butikerna redan i tisdags och hur han och vännerna fått köa i fyra timmar för att köpa plankor till att spika igen fönstren med.

- Först hade vi tänkt stanna där vi bor, men under söndagen insåg vi att vi borde söka oss till säkrare hus. Nu är vi i ett betonghus och plan B är att ta oss högre upp i huset om översvämningarna blir för svåra.

När KB når Oliver vid halv nio på måndagsmorgonen är det mitt i natten för honom. Men gänget är vakna. Hela staden är vaken, håller andan. Regnet öser ner, vindpustarna är enormt kraftiga, men den ihållande, vrålande vinden har just nu mojnat något.

– Vi hör om översvämningar på fyra meter i Key West-området och när vi tog oss hit till evakueringshuset såg vi hur floden tömts på nästan allt vatten. När det kommer tillbaka väntar vi oss översvämningar här också.

Är du rädd?

– Nja, vi känner oss rätt säkra här och vi har mat och vatten så att vi klarar oss i någon vecka. Vi har fortfarande ström, så vi har sett två säsonger av "Friends" och spelat poker i väntan. Men vi har nog haft tur, runt fem miljoner är utan ström i området.

Har du sett några följder av ovädret hittills?

– I Tampa har vi sett att träd har fallit och några rödljus. Än så länge har vi haft tur. Nu väntar vi på översvämningarna.