Akka one i Nils Holgerssons fotspår

Kristianstad Artikeln publicerades

När flyget fyller 100 år ska Kristianstadsparet Ted och Christina Hagelborg flyga Sverige runt i ett ultralätt flygpplan. Allt i Nils Holgerssons spår.

– Vi kommer att flyga på gåsahöjd och i gåsafart. 80 knop och 500 till 1 500 fots höjd, säger Ted Hagelborg och pekar ut flygrutten på kartan i skala 1:250 000.

Start som sig bör i Nils Holgerssons hemby, Västra Ingelstad, den 24 augusti.

– Då följer vi gåsrutten, över Söderslätt till Vombsjön, ner mot Ystad, Sandhammaren, över Glimmingehus, sen till Simrishamn, Stenshuvud och landar i Kristianstad, förklarar han.

Den 25:e sker en ny start, från Everöds flygfält. Redan har Everöds skola bestämt sig för att komma dit mangrannt och titta, med 80 barn och lärare.

Sedan väntar rundflygning över Sverige, där är i luften på förmiddag och eftermiddag. Kvällar ägnas bland annat åt att uppdatera bloggen och hemsida och tanka upp de bilder som Christina tar under flygturerna.

De ska vara hemma igen lagom till början av september, då det är 100-årsfirande av svenskt flyg på Ljungbyhed.

– Men den dagen vi startar är just det datum för 100 år sedan då den första svenska flygningen ägde rum!

Idén till att göra den här resan har växt fram med tiden.

– Jag har varit med Ted sedan jag var 17, och vi har flugit till många ställen. Vi har talat om att flyga över hela Sverige, och nu hade vi möjligheten, så varför skjuta upp det? säger Christina.

– Vi började prata med fler om det, och insåg då att det dels sammanföll med flyghistorian. Men också att vi i princip skulle göra som Nils Holgersson. En bekant som är lärare i Västra Ingelstad tyckte att vi skulle starta därifrån då.

Flygningen görs av egoistiska, geografiska och kulturhistoriska skäl. Men med tiden har de insett det stora intresset för detta, inte minst bland skolbarn, och kommer nu också att göra frågor på bloggen om de olika ställen de passerar.

– Jag har börjat läsa Nils Holgersson igen också. Det är fantastiskt att Selma Lagerlöf kunde skriva så detaljerat om hur det ser ut från luften, flera år innan planen började flyga här!

Planet de har är ett så kallat ultralätt plan, som väger omkring 270 kilo otankat. Det är bara ett stålrörsram, klätt med duk och målat.

– Det är precis som i flygets barndom. Det innebär också att det gäller att vara jätteförsiktig när man går i och ur, så man inte trampar sönder något! säger Ted.

Liksom alla andra flygentusiaster är de ambassadörer för såväl hobbyn som sin flygklubb.

– Ett sådant nytt plan kostar inte mer än en ny Volvo. Att ta flyglicensen kostar inte mer än att ta ett busskort!

Det finns också flera orsaker till att de gör två starter på äventyret, varav en från Kristianstad:

– En är att det här är vår hemmabana. När jag var flygvapenpilot var jag stationerad här och flög Draken härifrån. När jag jobbade på Linjeflyg och SAS lyfte jag härifrån. Jag körde till och med det sista SAS-planet härifrån. Det är klart att man vill att alla härifrån ska kunna se starten om de vill, säger Ted Hagelborg.