Åklagare utreder djurplågeri

Kristianstad Artikeln publicerades

Kronfågel kan ha skållat och plockat kycklingar levande. En brottsutredning har startat mot de ansvariga som nu riskerar böter eller fängelse för djurplågeri.

För personal på Lantmännen Kronfågel väntar nu polisförhör. Det finns misstankar om djurplågeri på anläggningen i Kristianstad.

– Jag har beslutat att inleda en förundersökning för brott mot djurskyddslagen och lämnat över materialet till polisen. Vi håller förhör för att utreda vad som hänt. Vi har inte någon misstänkt person ännu men förundersökningen ska visa om det är enskilda personer eller företaget som gjort fel, säger Pär Andersson, på Åklagarkammaren i Kristianstad.

Om någon eller några personer döms för brottet finns en straffskala från böter till fängelse.

– I det här fallet handlar det troligtvis om bötesbrott men det är för tidigt att säga nu, säger Pär Andersson.

Kristianstadsbladet har tidigare rapporterat att veterinärer slagit larm om att fåglar inte avblodats och kan ha varit vid liv under skållning och plockning. I början av mars gjorde Livsmedelsverket gjorde en anmälan mot Kronfågel.

Veterinärerna upptäckte och anmälde också liknande händelser på Torsåsens Fågelprodukter i Falkenberg och Lagerberg i Norjeby utanför Sölvesborg. Även i fallet med Torsåsens anläggning har en brottsutredning startat. När det gäller Lagerberg väntar beslut från åklagare.