Annons

Ålafestival i Åhus

Under lördagen var det ålafestival i Åhus dit folk från hela Skåne hade letat sig. I fem olika ålbodar hade Åhus ålfiskare möjlighet att fresta besökarna med sina delikatesser.
Kristianstad • Publicerad 8 augusti 2011
Ålfiskaren Sven Wilhelm Nilsson med sin rökta ål.
Ålfiskaren Sven Wilhelm Nilsson med sin rökta ål.Foto: 
Kryssar mellan bodarna. Maj-Britt Andersson och Bengt Cehlin går längs med stranden mellan ålbodarna.Foto: Lars Ottosson
Kryssar mellan bodarna. Maj-Britt Andersson och Bengt Cehlin går längs med stranden mellan ålbodarna.Foto: Lars OttossonFoto: Lars Ottosson
Ålafestival med ål och dragspelsmusik.
Ålafestival med ål och dragspelsmusik.Foto: 

ÅHUS. Dragspelsmusik och busslaster med gäster letade sig under lördagen till Åhus och bodarna längs med stranden.

– Det är skönt att det är en bit promenad mellan varje bod, så har man chans att få en paus emellan och njuta av alla, säger Bengt Cehlin.

Annons

Ålafestivalen är arrangerad av Ålakademin och Ålafiskarna i Åhus och de försöker ge besökarna ett smakprov av olika tillagningssätt av ål.

– Än så länge har jag bara ätit den stekta ålen tillsammans med mos och sirap. Det var helt nytt för mig men det smakade faktiskt jättegott, säger Maj-Britt Andersson.

Ålfiskarna själva ser Ålafestivalen som en möjlighet att få upp intresset för ålen.

”Mycket trevlig”

– Jag tycker att hela tillställningen är mycket trevlig och det är rysligt populärt. I min bod serverar vi rökt ål med äggröra, säger Sven Wilhelm Nilsson.

Ålens framtid har varit ifrågasatt men Sven Wilhelm tror inte att ålfisket kommer att försvinna i Åhus.

– Jag har fiskat ål sen 1975 och är uppvuxen bland ålar och jag har aldrig blivit trött på det och äter det nästan varje dag. Det har varit dåligt med ål på sistone men jag tror att den kommer igen, det brukar variera under perioder. Fem-sex mil norröver hade de rekordfångst i fjol, och jag tror att ålen kommer att fortleva här också, sä ger Sven Wilhelm Nilsson.

Röögad ål, stekt ål, luad ål, kokt ål och äpplakaga, kaffe och dåns står på menyn, där all ål kostar 75 kronor för att den inte ska bli konkurerande.

Äppelkaka och dans

– I Täppetboden som öppnar klockan åtta kommer de att ha äppelkaka och dans. Så vi vet inte riktigt vad det blir för dans, men hade det varit Donnez som bjöd på dansen hade det varit fantastiskt trevligt, säger Maj-Britt Andersson.

Annons

Ålafestivalen betyder inte bara att det äts ål, utan 25 kronor av varje biljett går dessutom till utsättning av ålyngel. Och en hel del gäster blir det till Ålafestivalen. I Sven Wilhelms Revhaksboden såldes det över 100 åltallrikar.

Gästerna satte sig nöjda för att lyssna till lite dragspel under tiden de avnjöt sin ål, innan de promenerade vidare längs med stranden till nästa ålbod.

Foto: Lars Ottosson

INTERNAL INTERNAL
Emil Berglund,
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons