Amanda Fondell - Idol 2011!

Kristianstad Artikeln publicerades

Favoritskapet höll i sig. Underbarnet från Linderöd Amanda Fondell som med sin säregna röst och oemotståndliga låttolkningar har trollbundit jurymedlemmar och tv-tittare vecka ut och vecka in är Idol 2011.

Amanda Fondells ständiga förvandling från lågmäld 17-åring till fullfjädrade show-kvinna, har inte bara förbluffat den egna familjen, utan även en expert som jurymedlemmen Alexander Bard:

- Det vi ser uppe på scenen går inte att förklara. Hon är ett underbarn. Och ett fullsatt Globen var på fredagskvällen lika generös i sina ovationer.

- Tack så mycket för att jag får vara här i finalen av "Idol". Tack för att ni har röstat hit mig, sa en sprudlande La Fondell. "Idol"-festen inleddes med två av tv-programmets mest framgångsrika deltagare: Danny Saucedo och Måns Zelmerlöw gemensamt i "Yeah Yeah Yeah".

Den här gången fick schlagerkarriäristerna dock snabbt kliva ur rampljuset för två helt andra huvudpersoner, Skånederbyt kunde börja!

Robin Stjernberg fick äran att inleda den historiska finalen med Jason Derulos "In my head". Och det blev ett blandat mottagande hos juryn.

- Vi visste på förväg att Alexander skulle dissa det här. Jag tänker hissa istället, sa Laila Bagge Wahlgren.

- Det här var som fem backar i fotboll. Otroligt defensivt och bra, men inget spännande, sa Pelle Lidell.

Därmed var målburen öppen för Amanda Fondell som kontrade med en betydligt rockigare öppning, Blurs "Song 2" och direkt fick 1-0 i matchställning av Anders Bagge.

- Du går in som en 747:a fullpackad med äkta punkrock. Det här var "Idol"-historiens smartaste, koolaste, kaxigaste finalval någonsin. Respekt, sa Pelle Lidell.

Alexander Bard konstaterade om sin favorit genom hela årets "Idol"-resa:

- Alla andra är fortfarande igång och utvecklas, du är redan en fullfjädrad stjärna! Det är MTV-galorna som väntar på dig i framtiden.

En revanschsugen Robin Stjernberg bjöd in till hjärtskärande innerlighet med tittarnas val, Beyoncés "Halo". Men ...

- Du är inte i närheten utav förra gången du gjorde den. Då var det magiskt. Jag vet inte varför du inte når upp till det i dag, sa Pelle Lidell.

Alexander Bard bjöd istället in Robin till sin studio efter nyår för att leta sig fram till vilken slags artist han ville vara:

- För tyvärr måste jag säga att din skånska "lillasyster" redan visat att vi har en färdig "Idol" här i kväll.

Amanda Fondell hade fått "Made of" av Nause som tittarnas val och visade var skåpet skulle stå.

- Du är varje musikproducents dröm. Jag skriver upp här: 2-0 till Kristianstad, sa Anders Bagge.

- Vilket otroligt Skånederby vi upplever har i 08-land! Du vill inte ens vara en housediva och skulle absolut kunna vara en av internationell klass. Du är grym. Fantastiskt, sa Pelle Lidell och lockade med flera dj-kompisar som var beredda att jobba med Linderöds La Fondell.

Robin hade en tredje och sista chans att få över juryn och tittarna på sin sida. Men stundens allvar tycktes hade drabbat Hässleholms grymmaste, och Sveriges kanske bäste, sångaren just nu.

Den annars så självklart bekväma Robin tappade texten till vinnarlåten "All this way".

Amanda hade en promenadseger framför sig när hon istället för en klassisk upptempoversion, återigen och i böljande Marilyn Monroe-skrud, gjorde vinnarlåten till sin alldeles, alldeles egen ...