Är Daniel Berlin på väg att bli världens bästa krog?

Kristianstad Artikeln publicerades

Daniel Berlin krog i Skåne Tranås har uppmärksammats i svenska medier som en av landets bästa restauranger. Nu har både amerikanska nyhetskanalen CNN och brittiska tidningen The Independent omnämnt krogen som "tippad att ersätta Noma i Köpenhamn som världens bästa restaurang".

Ligger världens bästa restaurang i Skåne Tranås? Frågan pockar på uppmärksamhet sedan Daniel Berlin krog omnämnts i sådana ordalag. YA gav sig i kast med att reda ut vilken täckning påståendet har.

I en artikel som publicerades på CNN:s hemsida den 18 september nämner frilansskribenten Anthea Gerrie krogen: "En av Skånes senaste attraktioner är Daniel Berlins charmerande och lantliga lilla restaurang, som tippas efterträda Noma som nästa kung över det nordiska köket."

Köpenhamnskrögaren René Redzepis Noma har valts till världens bästa restaurang tre år i rad.

Den 21 oktober skrev journalisten Susie Measure en artikel i The Independent om den trendiga svenska maten och hur svenska kockar, restauranger och kokböcker nu tar engelsmännen med storm. I artikeln berättar hon om Daniel Berlin, "en Skåne-baserad kock som är tippad att ersätta Redzepi som världens bästa".

Susie Measure berättar för YA att hon snappat upp påståendet från Marina O'Loughlin, en etablerad matjournalist i Storbritannien som hon följer på microbloggen Twitter – men också att samma uppgift spridits från Visit Sweden, ett företag i London som marknadsför Sverige internationellt. Susie Measure har inte själv ätit hos Daniel Berlin.

Marina O'Loughlin har tidigare skrivit för Metro men är sedan i somras The Guardians nya restaurangkritiker och vill därmed inte figurera på bild.

När YA får tag på Marina O'Loughlin visar det sig att hon besökte Daniel Berlin krog i somras och att hon då skrev flera lyriska inlägg om restaurangen på Twitter. Hon blev något bestört när hon insåg att hennes Twitterinlägg fått ett eget liv.

– Gosh, det var inte meningen att starta internationella rykten! Jag har tyvärr ingen insikt eller några kontakter i The World's 50 Best Restaurants (organisationen som utnämner världens bästa restaurang). Om något skulle jag vara frestad att avfärda mycket som de sysslar med som nonsens, eftersom deras röstningssystem alltid varit ogenomskinligt och oprecist, berättar Marina O'Loughlin för YA.

Hon förklarar att hon älskar att använda sig av Twitter för att få snabba nyheter, höra branschskvaller och ta tempen på trender, men anser också att det finns stora risker med att ta Twitterinlägg som sanningar.

– Twitter är ansvarigt för massor av rykten, eftersom mediet är så snabbt och flyktigt och för att folk inte alltid faktakollar. Och vi är alla ständigt på jakt efter nyheter och innehåll. Det är ju där vi kommer in nu.

Marina O'Loughlin hoppas inte att Daniel Berlin krog blir utsedd till världens bästa.

– Jag tror att det i så fall skulle förstöra den underbara, intima och passionerat drivna restaurangen som han har skapat och fylla den med tröttsamma gäster som är där bara för att bocka av Michelinstjärnor eller besök på The World's 50 Best Restaurants. Men jag blev stormförtjust i Daniels matlagning och entusiasm, och jag hoppas att hans talang får det erkännande som han förtjänar.

YA har sökt Anthea Gerrie, som skrev CNN-artikeln, men hon har inte svarat på våra mejl.