Arbetslös vann kamp om ersättning

Kristianstad Artikeln publicerades

Idog kamp och debatt på riksnivå gav resultat. Lotta Rosenkvist som riskerade att få sin ersättning sänkt till lägsta nivån fick regeringen att ända reglerna. Nu får hon ha kvar sin a-kassa under arbetsprövningen.

– De ringde från regeringskansliet och sa att de ändrat på regeln, att jag skulle få behålla min ersättning, berättar Lotta Rosenkvist som blev både nöjd och glad.

Beskedet var att de som går arbetslivsintroduktionsprogrammet och som har en fast tjänst de för närvarande inte kan gå tillbaka till får behålla sin a-kassa. För hennes egen del handlar det om en ersättning med 680 kronor per dag i stället för de 223 hon skulle fått efter dag 150.

Det glädjande beskedet fick hon i början av sommaren. Men det först efter idogt arbete, med ett antal telefonsamtal och skriverier, något hon är starkt kritisk till. Den lilla energi hon har för att försöka komma tillbaka fick hon ägna åt att få rätsida på skevheten.

– Att jag skulle behöva oroa mig för ekonomin, för att existera, när jag behöver ägna mig åt att bli frisk, säger hon.

Lotta Rosenkvist blev utförsäkrad från Försäkringskassan i december och började på Arbetsförmedlingens introduktionsprogram i tre månader. Hon med flera är inte färdigutredda ännu utan har fortsatt i olika individbaserade program och åtgärder.

– Äntligen fick jag en chans att bli betraktad som en individ, utifrån mina behov. Inte som en massa som det var på Försäkringskassan där människor pressas att bli friska. Det är absurt, säger hon som tycker det är anmärkningsvärt att när hon väl behöver den sjukförsäkring hennes arbetsgivare betalat in pengar till har hon inte rätt till den.

Trots att hon uppenbarligen är sjuk.

För närvarande gör hon arbetsprövning på en arbetsplats med gröna växter, något som hon trivs med.

Om det blir byte av regering, vad tror du händer med ditt program på Arbetsförmedlingen?

– Jag tror inte att de stoppar det, men det som hänt under de här fyra åren är att klimatet blivit hårdare. Jag tror att det rödgröna alternativet har en värdigare människosyn, det tror jag absolut.

Försäkringskassans hantering fanns även under förra regeringen.

– Ja, och där blir man fortfarande pressad utan att hänsyn till invididen. Men jag tror ändå att det blir en värdigare människosyn med en annan regering.