Arbetslösheten fortfarande hög i nordöstra Skåne

Kristianstad Artikeln publicerades
Arbetslösheten är fortsatt hög i nordöstra Skåne.
Foto:TT
Arbetslösheten är fortsatt hög i nordöstra Skåne.

Arbetslösheten ligger fortfarande högt i nordöstra Skåne. Bromölla är den kommun som sticker ut i siffrorna för september, med både lägst arbetslöshet och störst minskning jämfört med fjolåret.

I riket ligger arbetslösheten i dag på 7,4 procent, ungefär samma siffror som i september i fjol då arbetslösheten låg på 7,5. Skåne ligger generellt högre än rikssnittet, september månads siffror visar en arbetslöshet på 9,9 procent (0,2 procentenheter högre än september i fjol).

Av kommunerna i nordöstra Skåne är det bara Bromölla som ligger under länssnittet. Arbetslösheten har minskat med en halv procentenhet till 9,0. Hässleholm har ökat med 0,7 procentenheter till 10,1, och Kristianstad ligger i princip kvar på samma siffror som i september i fjol med 10,2 procent i arbetslöshet.

Östra Göinge har fortsatt höga siffror. Jämfört med fjolåret har arbetslösheten i kommunen ökat med 1,1 procentenhet och ligger nu på 14,6 procent. Det är bara en tiondels procent bakom Malmö, som har den högsta arbetslösheten i länet. Östra Göinge har också, precis som tidigare, länets högsta ungdomsarbetslöshet med 26,1 procent.

Siffrorna från Arbetsförmedlingen visar också att arbetslösheten för kvinnor ökar mest, vilket bland annat beror på att fler kvinnor deltar i etableringen.

– Arbetslösheten ökar mest bland gruppen som varit utan arbete i mer än två år, vilket ofta beror på att man saknar den kompetens som dagens arbetsmarknad behöver, säger Sofie Carlsson, biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen Skåne.