Annons

Årets köttbonde månar om korna

När Mats Frangeur är ledig på kvällen tar han gärna cykeln och trampar ner till sina kor som betar på Kumlans naturreservat. Nu prisas han för sin omtanke om djuren och utveckling av verksamheten genom utnämningen till Årets köttbonde i Skåne.
Kristianstad • Publicerad 21 september 2012
Årets nötköttsföretag i Skåne 2012, och därmed nominerad till den bästa i Sverige, något som Mats Frangeur blir varse i slutet av november.
Årets nötköttsföretag i Skåne 2012, och därmed nominerad till den bästa i Sverige, något som Mats Frangeur blir varse i slutet av november.Foto: Johanna Wallin
Mular som vårdar. Nötdjuren trivs på naturbetesängarna, på den magra och sällsynta sandstäppen.
Mular som vårdar. Nötdjuren trivs på naturbetesängarna, på den magra och sällsynta sandstäppen.Foto: Johanna Wallin
Mats Frangeur är intresserad av både djur och natur, något han kombinerar i sin verksamhet som nötdjursproducent.
Mats Frangeur är intresserad av både djur och natur, något han kombinerar i sin verksamhet som nötdjursproducent.Foto: Johanna Wallin
Avstressande. Mats Frangeur började köpa in Angus för tolv år sedan och slutade helt med mjölkproduktion för fem år sedan. Nu har han världens bästa jobb på världens bästa plats, tycker han.
Avstressande. Mats Frangeur började köpa in Angus för tolv år sedan och slutade helt med mjölkproduktion för fem år sedan. Nu har han världens bästa jobb på världens bästa plats, tycker han.Foto: Johanna Wallin
Flockledaren. Den äldsta kon är flockledare, när Mats Frangeur kallar på flocken är det han som är den givna ledaren.
Flockledaren. Den äldsta kon är flockledare, när Mats Frangeur kallar på flocken är det han som är den givna ledaren.Foto: 

Korna råmar nedanför kullarna vid Julebodaån, den friska vinden fläktar i de få blommor och gräs - gula hedblomster finns kvar och hundäxing - som fortfarande sticker upp.

Tidigare i sommar fanns både orkideer och baksippor här, sommargyllingen häckar i närheten.

Annons

Nu är det mesta avbetat.

Representanter från LRF Skåne och Skånes köttdjursproducenter har samlats vid en av de naturliga rastplatserna inne i hagen för att hylla Mats Frangeur för hans arbete.

Det är fem år sedan Mats Frangeur, vars hustru Monica Frangeur arrangerar de omtyckta Matvandringarna, helt slutade med mjölkkor. Det är tolv år sedan han köpte in sina första Angus. Valet av köttdjur gjorde han med omtanke, han ägnade fem år åt att fördjupa sig på området. Valet stod mellan Hereford eller Angus. Att det blev de senare beror på att de passar för de magra ängarna, de ger bra produktionsresultat utan mer tillsatser än gräs från den egna gården.

- Tidigare var Angus, precis som High land cattle, mer eller mindre vild. Tack vare bra avelsarbete är Angus i dag den mest lugna rasen, säger han som är en av få som har Angus som bruksbesättning och som på sikt vill ha den helt renrasig.

Djuren skickar han till Malmborgs slakteri i Sjöbo. Inte för prisets skull, snarare för den omtanke som både ägaren och personalen visar.

- För min del är det lokala väsentligt. De stora slakterierna har danska och finska ägare och mitt kött finns i våra lokala butiker, påpekar han som tidigt fattade beslutet om att lägga om sin produktion.

- Jag bestämde mig i början av 1990-talet att jag inte skulle mjölka kor efter att jag fyllt 50. Och det löftet höll jag med tre, fyra års marginal, säger han.

Vilket han inte ångrar. Valet var att satsa på mjölkrobot eller lägga ner. Det blev det senare.

- Sedan jag slutade med mjölkkor har jag världens bästa jobb på världens bästa mark. Jag är väldigt nöjd med att få hantera djur och natur, säger han som inte avundas de som fortfarande hanterar mjölkkor. Han till och med undviker att gå in i stall med mjölkkor.

Ända sedan 1986 har han i samarbete med länsstyrelsen samarbetat om hur markerna ska betas för att bevara och utveckla den unika och magra sandstäppen. I Kumlans naturreservat, som håller på att utökas med ytterligare några hektar intill riksväg 19, finns åtminstone 36 rödlistade djur och växtarter såsom dyngbaggar och hundäxing, en art som är nyckelbiotop.

Annons

Utmärkelsen Årets köttbonde får Mats Frangeur för att djurens välfärd och naturens bästa sätts i fokus och att han lyckats skapa ett modernt, lönsamt och rationellt företag som ständigt utvecklats.

Om priset säger han:

- Förutom äran är det ju en bekräftelse på att man är rätt på det, att man får credit för det man gör, säger han som ofta cyklar ner till djuren när han är ledig.

- Då släpper stressen. Och det finns alltid någon som kommer fram och frågar om något, säger han som gärna tar sig tid och pratar.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons