Årets station finns på Långebro

KRISTIANSTAD. Artikeln publicerades
Magnus Anderberg – stolt ägare.
Foto: Lasse Ottosson
Magnus Anderberg – stolt ägare.

Smörgåsar, hamburgare, korv, pizza, godis, färdiga smårätter, sallader, kakor, kaffe och andra drycker. Och så lite bensin.

Det är lite annorlunda att driva en bensinstation mot förr i tiden.

Men det kan Magnus Anderberg och hans kolleger på OKQ8 på Långbro i Kristianstad. Så pass bra att de vid det senaste konventet blev utsedda till Årets Station i konkurrens med de andra 182 OKQ8-franchise-stationerna runt om i Sverige.

– Jätteskoj! Ett bra betyg på att vi jobbar och servar på ett sätt som uppskattas, berättar Magnus Anderberg som driver bensinstationen tillsammans med sju anställda.

 

Magnus och hans pappa Gunnar tog över stationen 1999. De drev den sedan tillsammans tills för fem år sedan då Gunnar gick i pension.

Idag finns det ca 700 OKQ8-stationer runt om i landet. 182 drivs som franchise, ca 300 drivs av OKQ8 själva medan resten är föreningsägda, belägna till största delen i norra halvan av Sverige.

Galatillställningen gick av stapeln i spanska Benidorm. Nu var det inte någon större segerpremie som delades ut – Kristianstadsgänget fick en mindre slant som Magnus kommer att använda till en liten extra aktivitet för de anställda.

– Prissumman räcker tyvärr inte till någon jordenrunt-resa. Men lite extra piff på tillvaron hoppas jag att vi ska kunna få till, skrattar Magnus.

Hur är det då att driva en bensinstation idag som franchise-tagare?

– Att sälja bensin och diesel har efterhand blivit en allt mindre del av verksamheten. Nu är det butiken som är det centrala. Mat och dryck står för det mesta, biltvätt och uthyrning av bilar och släp är också en stor del av verksamheten, påpekar Magnus Anderberg.

– Sedan har vi också service gällande enklare göromål såsom lamp- och torkarbladsbyte, tankningshjälp och annat smått och gott.

Vad tjänar då en mackägare på att sälja en liter bensin?

– Inte mycket. I vårt bolag har vi 18 öre per liter i grunden. Det innebär att om kunden tankar 50 liter så får vi över en knapp tia. Så utan allt det andra hade det idag inte varit möjligt att driva en bemannad bensinstation.

Magnus Anderberg och pappa Gunnar Anderberg tog över macken 1999. Här tilsammans med Sofia Öst.
Magnus Anderberg och pappa Gunnar Anderberg tog över macken 1999. Här tilsammans med Sofia Öst.

Fakta

Vad är franchise?

Det där kan skilja sig mycket från olika kedjor. Gemensamt för många franchiskedjor är att de har gemensamma riktlinjer för hur butiker ska se ut och hur marknadsföringsmaterialet utformas. Sen vilka som står för investering kan skilja sig mycket. Mindre kedjor står för konceptet och säljer material till den som startar upp deras butik. Större kedjor brukar kunna erbjuda båda alternativen, antingen att de står för de initiala investeringar där drivaren betalar en högre licensavgift till dem i gengäld. Alternativt att drivaren köper inredningen initialt och betalar en lägre licensavgift för varumärket.

Visa mer...