Legenden fann en vän i Lasse

Text: Marek Stefaniak
044-18 56 48
marek.stefaniak@kristianstadsbladet.se

Publicerad 25 februari 2010 23.42 Uppdaterad 22 juni 2010 3.56
Större eller mindre text

Kristianstad.
Lasse Lindfors har bjudit Johnny Cash på Janssons frestelse – och sett stjärnan svälja värktabletter som en näve jordnötter. På fredagen öppnar en utställning om deras vänskap på countrymässan i Kristianstad.
Året är 1976 och Johnny Cash håller presskonferens i Stockholm. Bland de många journalisterna finns en ung frilansreporter som lyckats komma in utan ackreditering.

– Han blev mycket imponerad av att jag kunde så mycket om hans musik. Det slutade med att jag fick hänga med honom under hela veckan som han spelade i Sverige, berättar Lasse Lindfors.

Presskonferensen blev början på en lång vänskap med en av musikhistoriens främsta countrystjärnor. Ett av de starkaste minnena är när Johnny Cash och hans hustru June kom hem till Lasse Lindfors och hans framlidna hustru Gunnel i Norrköping.

– Vi åt Janssons frestelse och drack Coca-Cola. Han tyckte att det var kolossalt gott. Sedan spelade han för oss i vardagsrummet, berättar Lasse Lindfors och visar ett fotografi från besöket.
Men som nära vän fick Lasse Lindfors också uppleva de mer destruktiva sidorna hos musikern.

– Vid ett tillfälle gick vi ut på altanen. Då plockar Johnny fram värktabletter och sväljer dem som en näve jordnötter.

Och så där kan Lasse Lindfors fortsätta, för anekdoterna är många om "The Man in Black". Så många att Lasse Lindfors skrivit en hel bok om dem. Den som besöker countrymässan i Kristianstad i helgen kan få en närmare inblick av Lasse Lindfors i egen hög person.

– Passande nog hade Johnny fyllt 78 år på fredagen om han fortfarande varit i livet, säger han märkbart rörd.

Förutom att lyssna till Lasse Lindfors kan besökarna även ta del av flera glasmontrar med gåvor från Johnny Cash till sin svenska vän. Bland utställningsobjekten finns bland annat tre par av musikerns boots och en sockerskål som självaste Bob Dylan haft fingrarna i.

Den gåva som ligger Lasse Lindfors varmast om hjärtat har han dock alltid på sig – ett bältesspänne med inskriptionen "Johnny Cash is a friend of mine".

– När han gav det till mig så sa han: "Lars, den dag du känner att vi inte är vänner längre så vill jag att du lämnar tillbaka spännet."

Men spännet sitter alltså säkert kring midjan. Samtidigt påpekar Lasse Lindfors att han inte vill bli betraktad som någon galen beundrare.
– Jag vill bara föra vidare budskapet om en musiker med ett fantastiskt rättvisepatos och en helt otrolig karisma. Hade han kommit in här i dag så kan jag lova dig att det hade blivit knäpp tyst, säger Lasse Lindfors.

Det kanske mest otroliga med historien om Johnny Cash och hans svenska kompis inträffade flera år innan mötet på presskonferensen. En sextonårig Lasse Lindfors är på sin första konsert med legenden när Johnny Cash skickar ut sitt munspel i publiken.

Lasse Lindfors lyckas lägga vantarna på instrumentet.

– Då kunde jag inte ens drömma om att han en dag skulle sitta och äta middag hemma hos mig.

Större eller mindre textLäsarpulsen
Toppnyheterna just nu