Toppmoderat går till hårt
angrepp mot Gustafson

Text: Matti Stenrosen
Publicerad 5 mars 2009 21.07 Uppdaterad 23 juni 2010 5.06
Större eller mindre text

Kristianstad.
De interna stridigheterna inom Moderaterna i Kristianstad lyfts nu upp till ytan. I ett e-brev går Nils-Arne Bidsell, ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, till fränt angrepp på kommunalrådet Bengt Gustafson.
Den kraftiga kritiken har sitt ursprung i kommunens allt svårare ekonomiska situation. Med hänvisning till Kristianstadsbladets artiklar om bland annat nedläggningen av Trolle-Ljungby skola och andra väntade neddragningar, uppmanar Nils-Arne Bidsell kommunalrådet att tänka om vad gäller byggandet av Naturum.

I e-brevet skriver han att kommunen behöver spara 50 miljoner kronor i år, och 100-110 miljoner kronor åren 2010 och 2011.

"Då Bengt skaffar Du oss en ny utgift om 7 mkr årligen." "Du säger ja till en investering om 90 mkr när vi måste skära ner överallt." "Din kristallkula är fylld med grumligt vatten från träsket". Nils-Arne Bidsell konstaterar också kritiskt att Bengt Gustafson samtidigt säger nej till Kulturkvarteret för 40 miljoner kronor.

"Din vision för framtiden är en grå betonglåda i grumligt vatten", skriver han och påpekar att beslutet att stå fast vid Naturum är "omdömeslöst och oansvarigt".

Nils-Arne Bidsell är medveten om att han riktar hårda ord mot sin egen gruppledare.

- Jag tycker att man ska vara tydlig. Vi är i en situation där vi kraftigt måste dra ner på kommunens utgifter. Att då ta en sådan här investering, som inte på något sätt främjar kommunens kärnverksamhet, det är oansvarigt, säger Bidsell. Det är ingen hemlighet att Moderaterna under en längre tid har slitits av interna motsättningar. Det talas öppet om att Nils-Arne Bidsell bildar en falang tillsammans med Ulf Persson, ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden samt Filip Nilsson, som basar för Renhållningen.

Men Nils-Arne Bidsell vill inte kommentera om fler partikamrater än han själv står bakom e-posten till kommunalrådet.

- Men min bedömning är att jag inte hade gjort det här utspelet om jag stått mol allena, säger han.

Är det brukligt att göra den här typen av utspel?

- Jag för fram mina åsikter. Jag brukar göra det internt, men den här gången väljer jag att gå ut öppet, svarar Bidsell.

Bengt Gustafson har precis läst e-brevet när Kristianstadsbladet ringer upp, och han är märkbart berörd.

- Jag tycker att det är mycket, mycket märkliga formuleringar. Det är inte den Nils-Arne som jag känner, säger kommunalrådet.

Gustafson beskriver skrivelsen som "en svårsmält pilla", med tanke på att det är en partikamrat och ledamot i ksau som skrivit den.

- Det han vill är att jag stoppar bygget av Naturum. Men det har jag ingen formell makt att göra, säger Bengt Gustafson. Det finns ett fullmäktigebeslut på att bygget ska genomföras. Vill vi ta hand om projektet på annat sätt, så måste fullmäktige fatta ett nytt beslut. Jag är inte beredd att stoppa Naturum i smyg.

Säger du nej till Kulturkvarteret?

- Nej. Jag säger att vi får skjuta på det ett år. Men det finns det inget beslut på. Diskussionerna pågår, även med oppositionen.

Större eller mindre textLäsarpulsen
Toppnyheterna just nu