Kristianstad bland de mest skadedrabbade områdena

Ekonomi/Väder Artikeln publicerades
Blixtnedslag kostar miljontals kronor varje år. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Blixtnedslag kostar miljontals kronor varje år. Arkivbild.

Efter varmt väder kommer ofta åska, så risken är stor att vi har en hel del lokala åskväder framför oss. Kristianstad finns på listan bland de tio mest skadedrabbade områdena i landet.

Bara under de senaste tio åren har blixtnedslag kostat försäkringsbranschen uppskattningsvis 1,7 miljarder kronor, enligt Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

– De vanligaste skadorna är elektronik av olika slag, vitvaror och värmepumpar, säger han.

Skadorna orsakas ofta av att kraften från blixten leds in i elledningarna och går in i elektronik som till exempel datorer, modem, tv och annat som är anslutet till elnätet. Sedan händer det även att blixtnedslag leder till villabränder på grund av att blixten skapar elfel som inte upptäcks med en gång.

– Det är därför viktigt att göra en elbesiktning om åskan slagit ner eller att ha en jordfelsbrytare, säger Johan Litsmark.

Mest skadedrabbade områden i förhållande till sin storlek är Kalmar, Jönköping och Blekinge, enligt en undersökning som Länsförsäkringar har gjort bland sina kunder. Men även Göinge Kristianstad finns med på listan över de tio mest skadedrabbade områdena i landet.

– Söderöver är sommaren varmare och längre, vilket gör att det lättare bildas åskmoln. Dessutom är här mer landsbygd och färre åskledare och skadorna blir större, säger Johan Litsmark.

Bor du i en storstad eller i en lägenhet är risken för att få problem vid åskväder mindre än om du bor i en villa på landsbygden. Där kan åskan slå ner en bit bort och du kan ändå få en rusning i elnätet som gör att elektronik går sönder.

Fakta

Skadedrabbade områden

De tio mest skadedrabbade områden i relation till storlek 2008-2017:

1. Kalmar

2. Jönköping

3. Blekinge

4. Södermanland

5. Kronoberg

6. Uppsala

7. Västernorrland

8. Göinge Kristianstad

9. Skaraborg

10. Halland

Källa: Länsförsäkringar

Visa mer...