Återträff på Norretullskolan

Kristianstad Artikeln publicerades

12 juli är det återträff på Norretullskolan. Alf Persson har varit elev, lärare och rektor på skolan och den som håller i i återvändarträffen.

Är det några elever du tagit i örat som du vill träffa på återträffen?
– Ja, det är ju faktiskt så att dem man haft mest arbete med, som haft det struligt och med bekymmer, de dyker ofta upp på stan och vill prata. Det blir ju vettiga människor av de flesta. Och så ska det bli trevligt med alla andra, som gamla kollegor.

Varför en återträff?
– Det har ju funnits på flera andra skolor. Söderportskolan var väl först ut och förra gymnastikläraren Anders Uhler där, har ju varit initiativtagare. Det var han som var på mig om att vi skulle ha en träff på skolan som grundades 1867 och hette Dahlskan efter grosshandlare J H Dahl som hade många barn. Han startade väl skolan i egenintresse. Sedan har ju skolan även hetat Praktiska realskolan också.

Du jobbade på Norretullskolan i många år?
– I hela mitt vuxna yrkesliv, först som lärare, sedan som rektor. Och jag har själv varit elev där.

Så ni vill hinna med en träff innan skolan rivs?
– Tanken är att den ska bli årligen återkommande. Något beslut om att den ska rivas eller byggas om till bostäder är inte taget. Men den nya Norretullskolan ska vara klar 2013–2014 och ligga norr om polis- huset.

Vad blir det för program?
– Jag ska berätta om lite historik och har samlat in lite gamla bilder.

Hur många kommer?
– Det har varit återträffar för olika årskullar tidigare, det är första gången det blir en träff för alla som gått där för kanske två eller 50 år sedan. Det kan bli allt från en handfull till hundra.