Australiensare söker efter sina rötter

Linderöd Artikeln publicerades
Roland Hansson och Leigh Carlson diskuterar släktforskning.
Foto:Annika Edman
Roland Hansson och Leigh Carlson diskuterar släktforskning.

Leigh Carlson från Queensland i Australien vistas under en månads tid i Sverige för att söka sina rötter.

Han har bland annat varit i Kalmartrakten, varifrån hans farfar utvandrade, och nu befinner han sig i Linderöd där han vill utröna sin farmors födelseplats.

Farmodern, Anna Persdotter, föddes i Åkarp, Linderöd den 2 maj 1862.

Som 15-åring emigrerade hon tillsammans med äldre brodern Ola till Australien i augusti 1877. Dit hade även en annan bror, Nils, flyttat år 1870.

Efter ankomsten till Australien bodde Anna i brodern Nils hem, där hon stannade ett antal år för att sedan flytta vidare till Sydney.

Där träffade hon Oscar Carlson och de gifte sig 1897. De fick två barn; Lilian och Oscar. Oscar fick sonen Leigh, som nu alltså besöker Linderöd. Han är för övrigt den första i sin släkt som besöker Sverige på 150 år.

Inför besöket här kontaktade Leigh Linderödsbon Roland Hansson, som sades vara en avlägsen släkting. En uppgift som Roland inte kan bekräfta, men han har ändå engagerat sig i Leighs efterforskningar och tillsammans har de besökt Linderöd, Äsphult och Liarum. I Liarum besöktes Annas fars föräldrahem.

Leigh berättar att han trivs väldigt bra i Sverige och han känner sig som hemma.

– Alla människor är oerhört hjälpsamma och tillmötesgående säger Leigh som vill tacka alla som ställt upp för honom.

Fakta

Lokalkorrespondenterna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi tar utgångspunkt från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.

Visa mer...