Babyfallet: Pappan döms till fängelse

Kristianstad Artikeln publicerades

På måndagen stod det klart att den pappa, från Kristianstad som misstänkts ha orsakat sin 34 dagar gamla dotters död, döms till fyra års fängelse för synnerligen grov misshandel. Mamman frias.

Hovrätten har meddelat sitt beslut i det så kallade babyfallet. Mamman frias, medan pappan döms till fyra års fängelse med motiveringen:

"Misshandeln bedöms som synnerligen grov då pappan visat synnerlig hänsynslöshet och råhet genom att vid upprepade tillfällen misshandla ett mycket litet och helt försvarslöst barn som var helt beroende av honom."

Både föräldrarna frias dock för vållande till annans död.

Vice chefsåklagare Eva Norberg har hela tiden hävdat att det är pappan som misshandlat barnet då det störde honom när han spelade datorspel.

I somras friades pappa och mamman av Kristianstads tingsrätt. Eva Norberg överklagade dock domen till hovrätten

När domen kom på måndagen påpekade hon återigen att straffvärdet, enligt hennes mening, borde ha varit högre för båda föräldrarna.

– Jag har inte hunnit läsa domen, men jag står fast vid det som tidigare framkommit i min plädering. Hovrätten har inte utvecklat frågan om straffvärde, så jag kan förstår varför domen blev som den blev, säger hon och fortsätter:

- Det jag kan säga är att jag finner att båda föräldrarna borde dömas för vållande till annans död, säger Eva Norberg till Kristianstadsbladet.

Målet, som väckt stor uppmärksamhet, startade förra hösten. Den 9 september 2016 kom det drygt fyra veckor gamla spädbarnet med ambulans till Centralsjukhuset i Kristianstad. Dagen efter avled hon på barnintensiven i Lund till följd av en hjärnblödning.

Obduktionen visade att flickan hade ett stort antal revbensfrakturer. Läkarna misstänkte misshandel och larmade polis. Samma månad häktades föräldrarna misstänkta för mord på sin 34 dagar gamla dotter.

"Vidare fanns uppgifter om att flickan under sin levnad haft flera blåmärken i ansiktet och på kroppen", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Föräldrarna stod åtalade för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Brottsrubriceringen ändrades med tiden och föräldrarna åtalades för synnerligen grov misshandel vid Kristianstad tingsrätt.

De har båda förnekat att de utsatt barnet för våld. Kristianstads tingsrätt ogillade samtliga åtalspunkter, men domen ändras av hovrätten som dömer mannen.

"Hovrätten anser att de teorier som framförts om att blåmärkena och revbensfrakturerna kan ha uppkommit till följd av något sjukdoms- eller bristtillstånd har motbevisats och att det är klarlagt att pappan utsatt flickan för misshandel", skriver domstolen.

Både mamma och pappas advokater har tidigare sagt att de var förvånade över att domen överklagades till hovrätten.