Bakdag i Färlövs prästgård – ”Jätteglada att kunna föra traditionen vidare"
Den stora stenugnen tar sin lilla tid att värmas upp, sent fredag kväll började man elda ett par timmar och tidigt lördag morgon tände man elden på nytt.
Markus van der Burg har drivit prästgården tillsammans med Ingmarie sedan ett par år.
– Vi är jätteglada att kunna föra traditionen vidare här i byn, det är ju också väldigt intressant att lära sig tekniken med att baka på det här sättet, säger Markus.
Carina Åkesson och Ulrika Berg är en del av ett tjejgäng från Åbyvägen som tagit sig hit.
– Vi var väldigt nyfikna på hur man bakade förr i tiden och det här är ju väldigt trevligt att vara så många tillsammans när man bakar, säger de.
Spänningen stiger när de 30 vörtbröden skall tas ur ugnen. Jodå lite mörka blev bröden, men de följande 36 bröd som bakats efter Nisse Duvanders gamla recept blev helt perfekta.
Väldigt nöjda och en erfarenhet rikare får alla fyra stora brödkakor med sig hem – en väl använd första december.