Barn fick pyssla vid medeltidsborg

Kristianstad Artikeln publicerades

Mitt i Vattenriket ligger medeltidsborgen Lillö. I helgen slogs portarna upp och besökarna fick en inblick i hur folk levde för många hundra år sedan.

Det regnar lite lätt över våtmarkerna på söndagseftermiddagen, men inte värre än att medeltidspysslandet kan fortsätta som planerat.

Vid ett träbord utanför borgruinen sitter bland andra Moa Larsson med pappa Magnus Larsson och får hjälp av Sussie Söderlundh och Sam Peterson från Naturum att tillverka vasspennor.

– Ni ska få lära er att göra pennor av vass. Vass är som stort gräs. Det kan bli flera meter högt och ihåligt. Det gör att man kan göra pennor av det och det gjorde man på medeltiden, säger Sam Peterson.

  Sedan tar han en kniv och visar hur man täljer till en penna.

  Papper av djurhud

  När han är färdig doppar han den i svart färg och skriver ”Hej! Välkommen till Lillö!” på ett papper. Han medger dock att papper, enligt dagens normer, inte existerade när det begav sig. Då var pergament, papper gjort av djurhudar, vanligast.

  – Eller så skrev man på lumppapper som man gjorde av gamla kläder som man malde ner och pressade. Man kunde också göra en enklare pappersmassa av växtdelar, berättar Sam Peterson.

  Moa Larsson, sex år, tittar och lyssnar. När pappa Magnus Larsson har hjälpt henne att göra en penna väljer hon röd färg och skriver sitt och lillasysterns namn på ett papper.

  – Kan du måla ett hjärta med? frågar Magnus Larsson.

  Han och dottern har tagit med sig fika på sin utflykt också.

  – Pappa har kaffe och jag har saft – och kakor, berättar Moa Larsson.

  Förutom pennor fick besökarna lära sig att göra halsband och om intresse fanns lovade Sam Peterson att visa lite medeltida lekar, såsom dragkamp och rövkrok. Det senare beskriver han som armbrytning, men med benen.

  – Det är säkert något man gjort tidigare än på medeltiden, säger han.