Annons

Bikupor har förstörts två gånger på två dygn

Två gånger på två dygn har bikupor på Näsby fält vandaliserats. Värden för flera tusen kronor och många timmars arbete har gått till spillo. ”Jag fattar inte varför man gör så här, man har ju ingen egen vinning av det”, säger biodlaren Nils Thuresson.
Kristianstad • Publicerad 2 mars 2019 • Uppdaterad 4 mars 2019
Foto: Privat bild

I torsdags morse fick biodlaren Nils Thuresson ett telefonsamtal. En kvinna hade passerat förbi hans bikupor på Näsby fält och sett att de var omkullvälta. Han bor några kilometer därifrån och begav sig dit och försökte ordna till kuporna så gott det gick. På fredagskvällen fick han ett nytt samtal av en annan kvinna som hade passerat bikuporna när hon var ute och gick med hunden.

– De hade välts omkull igen och det låg en stör, eller stor pinne bredvid. De hade väl inte vågat gå för nära för de visste att det var gaddar på bina, säger Nils Thuresson.

Annons

Den totala förstörelsen vid båda tillfällena beskriver han så här:

– De har vält omkull totalt fem kupor och har tagit av lock och täckbrädor.

Nils Thuresson har bisamhällen på ytterligare fem olika platser. Han har ägnat sig åt detta mer eller mindre som en heltidssyssla i flera år under sin pensionering och på hobbybasis några år innan han pensionerade sig. Han har under alla år aldrig varit med om att bikupor har förstörts.

– Nej det här är första gången det händer och så händer det två gånger inom kort tid. Men jag har blivit bestulen på bikupor tidigare.

Bina befann sig nu i vad man i biodlarsammanhang kallar för övervintring.

– De har börjat lägga ägg och ha yngel. Det är ett känsligt läge att bisamhället blir stört och sannolikt dör samhället av denna störning. Om det inte dör blir de starkt hämmade i utvecklingen.

Han säger att det är många timmars arbete med att bygga upp ett bisamhälle i kuporna.

– Ett sådant samhälle betingar i vår ett värde på cirka 3000 kronor. Jag är en dagledig pensionär och det här är ett tillskott till fattigmanspensionen.

Nils Thuresson vet inte vem som kan ha gjort något sådant här, men säger att det i onsdags kväll ska ha setts ett gäng ungdomar i närheten av bikuporna.

Annons

– Jag vet inte om det är de, men jag fattar inte varför man gör så här, man har ju ingen egen vinning av det. Det är bara ren skadegörelse. De har väl inget roligare att hitta på. Jag kan inte förstå varför det skulle vara roligt heller.

Foto: Privat bild

Enligt Nils Thuresson är det ett stort och grannlaga arbete att odla upp ett nytt bisamhälle. Man måste dela upp ett annat bisamhälle, vad som kallas att göra en avläggare, och starta det nya bisamhället utifrån den delen.

– När man delar samhällen blir det en begränsad honungsskörd första året med ett mindre antal bin. Så små samhällen orkar inte samla någon honung. Allt de samlar ihop till går till att föda upp nya bin för att samhället ska växa.

Kuporna på Näsby fält står på kommunal mark och Nils Thuresson har fått kommunens tillåtelse att odla där. Man kan inte odla bin var som helst.

– Det är en bra plats för bina att samla honung på för där finns vad man kallar för dragväxter. Bina samlar hela tiden nektar i pollen och det är viktigt att det finns en stor variation av blommor som blommar vid olika tidpunkter kontinuerligt så att bina kan hitta mat.

Under torsdagen tänkte han polisanmäla händelsen, men fick sitta för länge i telefonkö för att komma fram men på lördagen gick det snabbt.

Vad ska du göra med dessa bisamhällen nu?

– Det blir helt enkelt till att samla ihop bina och sedan gräva ner dem för att göra sig av med dem.

Marcus HaraldssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons