Bil voltade av vägen efter polisjakt

Kristianstad Artikeln publicerades
En manlig bilist försökte köra ifrån polisen i Kristianstad på torsdagseftermiddagen. 7 bilder
Foto:Lasse Ottosson
En manlig bilist försökte köra ifrån polisen i Kristianstad på torsdagseftermiddagen.

En polisbil jagade en narkotikapåverkad bilförare som körde vårdslöst och på fel sida av vägen på Härlöv. Biljakten slutade med att bilisten voltade och att polisbilen körde rakt in i en villaträdgård.

Klockan 13.35 på torsdagen fick polisen larm om att en man jagade en 16-årig flicka med bil och försökte köra på henne vid ett flertal tillfällen. Vid ett tillfälle backade han på henne så hon föll till marken. Mannen och flickan hade båda suttit i bilen dessförinnan och hade bråkat om något.

Händelsen utspelade sig i ett villaområde bakom Mediamarkt i Härlöv. Medan polisen begav sig till platsen körde mannen ut på vägarna på Härlövsområdet.

– Han körde i fel färdriktning, över heldragen linje och i hög hastighet och andra trafikanter fick väja undan. Han misstänks ha kört bilen under påverkan av narkotika och saknade körkort, säger Stephan Söderholm, informatör vid polisens ledningscentral.

Vittnen har efteråt beskrivit hur mannen hade kört vårdslöst och snabbt i Biltemarondellen och in i riktning mot staden.

– En polisbil fick syn på honom och då försökte han komma undan och vände tillbaka och körde ifrån polispatrullen på ett vårdslöst sätt. Efter ett tag bestämde sig patrullen för att försöka preja honom och det skede i en kurva när hastigheten hade gått ner.

Biljakten slutade i samma villaområde där den vådliga färden startade. Klockan 13.54 hade den jagade bilen voltat omkull, medan polisbilen i hastigheten hade kört in i en villaträdgård.

– Det var en vansinnesfärd som började vid rondellen vid Biltema. Vi tryckte honom så att han sladdade runt. Bilen landade på taket och fönsterrutan krossades, sa polisens yttre befäl på platsen, Tobias Vidjeskog.

Mannen kunde gripas på platsen. Ambulans var på plats, men ingen kom till skada mer än den misstänkte mannen som fick skrapsår. Även den 16-åriga flickan ska ha klarat sig utan allvarliga skador. Det blev stora plåtskador på den voltade bilen medan polisbilen fick mindre skador på frampartiet.

Den gripne mannen är 24 år och misstänks för en rad brott i samband med händelsen, som grov misshandel, rattfylla under påverkan av narkotika, grov olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik, brott mot narkotikastrafflagen samt olaga hot.

Den 24-årige mannen är dömd för ett flertal brott sedan tidigare. Han och den 16-åriga flickan ska ha varit bekanta med varandra.