Bio(sfär)premiären blev succé

Kristianstad Artikeln publicerades

Över 50 personer och Naturums hörsal var fylld när den nya filmen om Vattenriket premiärvisades under lördagen.

Kan man vara annat än nöjd säger Sven-Erik Magnusson, kordinator för biosfärområde Kristianstads vattenrike. Naturfotografen Patrik Olofssons sexton minuter långa film Biosfär, som den välkände radioprataren Per-Erik Tell lånat sin röst till, har precis rullat färdigt. Det hörs publikkommentarer som fantastiskt.

- Biosfärområden är ett globalt koncept. Det finns cirka 600 sådana här områden runt om i världen som utsetts av UNESCO, där människan och naturen ska få utvecklas hand i hand. Hur man kan bevara men samtidigt också tjäna pengar.

- Det är det här den här filmen förklarar vad ett biosfärområde är och fungerar. Tidigare hade vi en film som mer visade Vattenriket i allmänhet, vackra vyer och besöksmål. Den här visar hur man tillsammans med lokalbefolkningen jobbar på att bevara dess karaktär, och visar på tydliga exempel.

Filmen kommer att visas varje lördag och söndag som introduktion till de allmänna guidningarna, men också för grupper med olika specialintresse som bokar in besök . Vi har även pratat om att lägga ut den på YouTube och en engelsk översättning, påpekade Sven-Erik Magnusson.

Filmen visar bland annat på hur man genom att sprida ut korn vid Pulken förhindrar att 7000 rastande tranor omintetgör lantbrukarnas vårsådd. Att betesdjuren på de vidsträckta strandängarna vid Hovby gynnar den biologiska mångfalden och att konsumenterna kan köpa strandängskött i butiken.

- Filmen var trevlig. Informativ och förklarade vad ett biosfärområde är, kommenterade Helene Månsson, Kristianstad som såg filmen tillsammans med dottern Celina.

- Intressant, kommenterade Växjöbon Jan Lillieblad. Familjen besöker vänner i stan. Det är första gången vi besöker vattenriket men det blir säkert fler besök. Med tåg tar det en och en halv timma at komma hit så man kan gör det över en dag.