Boende avråds tvätta sig i vattnet

Nymö Artikeln publicerades
Foto:Tomas Oneborg/TT

Efter diskussioner med Livsmedelsverket avråder kommunen nu Nymöbor med egen brunn att använda vattnet till hygien.

Efter att 4  000 liter bekämpningsmedel läckt ut i Nymö på onsdagen avråddes boende med egen brunn att använda vattnet till dryck eller matlagning.

Nu rekommenderar kommunen att man även undviker vattnet för hygien, det vill säga dusch och även tvätt av kläder. Det beslutet tar man efter att ha diskuterat situationen med Livsmedelsverket, säger Tommy Danielsson, chef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Vi gör det tills vi vet mer. Det har tagits prover i dag, men resultatet får vi inte förrän i nästa vecka. Samtidigt inleder vi nu pumpning av grundvattnet för att motverka att grundvattenströmmen går mot Nymö.

Enligt beräkningar som har gjorts når eventuella föroreningar bostäderna i Nymö nu (läs torsdag klockan 17). Det innebär att man inte behöver vara orolig för att ha fått i sig föroreningar om man har druckit av vattnet innan dess, förklarar Tommy Danielsson.

– Den här rekommendationen komplicerar naturligtvis situationen. Därför håller vi gympahallen i Fjälkinge skola öppen från i morgon bitti om man vill duscha. Vi kommer också att lägga ut information på kommunens hemsida.