4000 liter bekämpningsmedel läckte ut – boende avråds dricka vattnet

Nymö Artikeln publicerades
"Jag har kvar vatten från i går (läs tisdag, reds. anm.)<b>,</b> men vet inte om det går att dricka", säger Mathilda Hultman som hämtar vatten i dricksvattentanken vid Nymö förskola.
Foto:Josefine Sidhu
"Jag har kvar vatten från i går (läs tisdag, reds. anm.)<b>,</b> men vet inte om det går att dricka", säger Mathilda Hultman som hämtar vatten i dricksvattentanken vid Nymö förskola.

En tank med 4000 liter bekämpningsmedel har läckt ut i Nymö. Boende med egna brunnar uppmanas att inte använda vattnet till dryck eller matlagning.

– Det är en försiktighetsåtgärd, de boende bör inte använda vattnet från egna brunnar under tiden vi sanerar, säger Henrik Wester, informatör på Kristianstad kommun.

Det var under tisdagen som en tank med 4000 liter svampbekämpningsmedel gick sönder mot en sten på lantbrukaren Sixten Johnssons mark i Nymö.

– Vi schaktade undan jorden så fort som möjligt. Nu väntar vi på en grävare som ska göra så det går att suga upp det, säger han.

Trots att incidenten inträffade redan på tisdagen fick de boende i Nymö ingen information förrän kring lunch på onsdagen.

– Det hade varit bra att få veta det här direkt. Jag har ju druckit vatten både i går och i dag (läs onsdag, reds. anm). Det är lite obehagligt, man vet inte hur farligt det är, säger Marita Tuvesson Ax.

När hon fick kommunens lapp i brevlådan med information om dricksvattnet begav hon sig till vattentanken som placerats ut intill Nymö förskola och fyllde på med dricksvatten i plastflaskor.

– Jag är lite orolig för min två kossor, hur ska jag få tag på tillräckligt med vatten? Jag hällde upp ett helt kar med vatten åt dem tidigare.

Flera av de som besöker platsen under onsdagseftermiddagen har djur och är oroliga hur vattentanken ska räcka.

– Jag har hästar, det där är deras dagsbehov, säger en Nymöbo som åker från platsen utan vatten.

Mathilda Hultman har höns och hundar där hemma. Hon fyller på vatten i tre medhavda petflaskor.

– Jag fick precis veta detta, det är lite meckigt så klart, säger hon.