Bolag i samarbete om biogas

Kristianstad Artikeln publicerades

Det kommunala bolaget Biogasen presenterade i går ett långtgående samarbete med företaget Malmberg Water i Yngsjö. Malmberg ska bland annat få använda Biogasens anläggning som referensanläggning försina utländska kunder.

Det bjöds på kaffe och Malmberg mineralvatten när Kristianstads Biogas AB presenterade sin nya samarbetspartner.

På plats fanns flera politiker, tjänstemän och representanter för Malmbergsgruppen.

Malmberg Water tillverkar anläggningar för fordonsgas och har både svenska och utländska kunder. De senaste åren har företaget bland annat expanderat i Tyskland, där det nu har tolv anställda.

Malmberg Water har byggt de två uppgraderingsanläggningarna för biogas i Kristianstad och Johan Möllerström, vd på Malmberg Water, såg en rad fördelar med inleda ett närmare samarbete med Kristianstads Biogas AB.

– Vi får en samarbetspartner i närheten och kan testa nya grejer. Vi får närhet till driftsdata och så får vi möjlighet att utbilda personal och kunder. Många gånger kan våra kunder inte någonting om de här anläggningarna när vi levererar dem.

I samarbetsavtalet står det att parterna ska samarbeta kring kund- och internutbildningar, samt att man gemensamt ska arbeta för att utveckla biogasteknik.

Det finns också en vision om att göra Kristianstads-trakten till ett "biogaskluster" med både produktion av biogas och utveckling av ny teknik.

Anledningen till att man tror att det finns förutsättningar för ett sådant kluster är dels den långa erfarenheten av att använda biogas, dels den stora lantbrukssektorn i Kristianstad som ger avfall som kan rötas till biogas.

I visionen ingår också högskolan som man hoppas ska starta nya utbildningar med inriktning på miljö eller biogasteknik.

Kristianstads Biogas vd, Carl Lilliehöök, är övertygad om att det kommunala bolaget vinner på samarbetet.

– Det finns en ekonomisk vinst. Vi får ersättning när vår anläggning används som referensanläggning och vi har fått ett mycket fördelaktigt avtal för service och underhåll. Dessutom kommer de anställda att lära sig mera.

Han tror dock också att samarbetet är ett led i ett större arbete som göra Kristianstad till ett centrum för biogas.

Av de fem miljoner kubikmeter biogas som varje år tillverkas i Kristianstad är det bara ungefär hälften, 2,5-3 miljoner, som används som fordonsbränsle.

Resten används framför allt som bränsle i Allöverket.

– Det ersätter pinnar och kvistar, så det går inte till spillo, men vi tjänar mindre pengar på det, säger Carl Lilliehöök.

Hans tror att bolaget i framtiden ska kunna sälja biogas i flytande form till andra delar av Sverige och på så sätt kunna tjäna pengar på hela produktionen.

Heléne Fritzon (S) var en av de politiker som applåderade när samarbetsavtalet tillkännagavs.

– Jag har arbetat mycket med det här tidigare och har varit besviken över att Kristianstad har tappat i rankingen när det gäller fossillöst bränsle. Det här samarbetet är viktigt. Det är ett starkt företag som har tillgång till en världsmarknad.