Bra konsthelg men få långfredagsbesökare

Kristianstad Artikeln publicerades

En trög start på konstrundan, men det tog sig under helgen. Så ser bilden ut efter påskhelgen efter samtal med några av de medverkande konstnärerna.

- Det var åtminstone inte så mycket folk som det brukar vara på långfredagen, säger Jan Erik Holst, som ställer ut tillsammans med Benedicte Bergmann på det gamla hotellet mitt i Everöd.

- Sedan kom det desto fler på påskdagen och väldigt mycket folk på annandagen. Man var lite orolig med tanke på väderprognosen, men det gick rätt bra. Jag får vara nöjd.

Jan Erik Holst har medverkat i konstrundan sedan 1994 och säger att den betyder mycket för hans verksamhet.

- Man vet aldrig riktigt hur det blir. Det är det som är lite av tjusningen med konstrundan.

Keramikern Gunilla Sundström i Everöd delar hans bild av helgen.

- Mycket färre folk än vanligt på långfredagen och en lugn påskafton, men sedan blev det som vanligt, säger hon. Maria Blombärg som har sin ateljé i Åhuskärr öppen under konstrundan är en av veteranerna med 20 års medverkan.

- Det var lite dåligt väder i början, men på påskdagen och annandagen var det jättemycket folk. Det är roligt när det kommer många olika typer av människor. Man får tillfälle att berätta om sin konst, hur man jobbar och hur man försöker utveckla sin konst.

Bilden av glest besök på långfredagen delas också av Börje Berglund och Maria Börjesson som visar sina skulpturer i ateljéerna på Näsbychaussén. De har inte märkt av att långväga besökare har uteblivit på grund av vädret, utan har haft många stockholmare och folk från Danmark, Norge och Tyskland.

- Sedan tror jag att vi fick fler besök av Kristianstadsbor än annars. De tog det som låg närmast tillhands, säger Börje.

För Annika Fajersson i Maglehem är det första året med medverkan i Öskg:s konstrunda.

- Det har varit bra. Folk kom trots att det var dåligt väder, men överlag tror jag att det har varit mindre folk på grund av vädret.


Marcus Haraldsson
044-18 55 56
marcus. haraldsson@kristianstadsbladet.se