Brittiskt team filmade kommunens satsningar

Kristianstad Artikeln publicerades

Visst, klimatet påverkas av miljöförstöringen. Men det går att bromsa den globala uppvärmningen. Igår filmade ett brittiskt filmteam kommunens satsningar.

I tre veckor befinner sig Jack Guest, Sam Vinez och Abbie Hurewitz i Sverige för att filma initiativ för en bättre miljö.

– Här finns många bra exempel på att det verkligen går att göra något för miljön, säger Jack Guest, projektledare för dokumentärfilmen "A Convenient Truth".

Filmen är ett svar på Al Gores film "An unconvienient truth", som handlar om de negativa följderna av växthuseffekten.

I flera år har Jack Guest intresserat sig för miljöfrågor och planerade en studieresa till Sverige och USA när han kom på idén att göra en film om det han ser.

– På så sätt kan fler människor få inspiration av de positiva ansträngningar som görs för en bättre miljö, säger han.

Efter Göteborg och Malmö kom turen i går till Kristianstad. Här filmades lägsta punkten, biogasbussar, bostadsområdet på Österäng, fjärrvärmeverket Allöverket och biogasanläggningen i Karpalund.

Lennart Erfors, projektledare för kommunens klimatinvesteringar, är glad åt att få visa upp Kristianstads ansträngningar på miljöområdet.

– Det känns utmärkt att visa upp de investeringar vi gör och att de fungerar. Det är vår globala roll, säger han.

Filmteamet lever som det lär och reser med båt i stället för flyg. Från Sverige går turen vidare till USA och sedan tillbaka till England, där filmen ska sättas ihop. Om allt går enligt Jack Guests planer blir det biopremiär om ett år.

Åsa Pearce

044-18 55 36

asa.pearce@kristianstadsbladet.se