Byalag bildat

Kristianstad Artikeln publicerades

Med 80 procent av de boende närvarande bildades i onsdagskväll Landöns första byalag. En mastodontstyrelse tog på sig uppdraget att få saker att hända i och kring Landön.

I kölvattnet av beskedet att campingen får vara kvar åtminstone ett tag till bildades det första byalaget på Landön. Johnny Nilåzen från Landöns camping var på plats i Landöns Båtklubb. Han välkomnade bildandet av ett byalag samtidigt som han tog emot gratulationer gällande beslutet från mark- och miljödomstolen.

– Att bilda ett byalag är ett jättebra initiativ och det är helt fantastiskt att se så många här ikväll. Jag tror att det här är ett steg på vägen till att få behålla campingen och utan den dör Landön, säger han.

Enda sättet att påverka

Drivande i bildandet av ett byalag var Margareta Hjelmqvist och Yvonne Kievad. De har tidigare hjälpt till att starta byalag i Tosteberga. Margareta Hjelmqvist underströk betydelsen av ett byalag.

– Det är det enda sättet att påverka, genom att bilda ett byalag. Alla som är här vill jobba för Landöns bästa. Det kan man ha i fokus, oavsett campingens vara eller inte vara, säger hon och markerar att kvällens möte inte skulle handla om campingen.

– Alla som är intresserad av det som händer i och kring Landön är välkomna att vara med i byalaget, men det är bara fastboende och de som har fritidsboende här som får rösträtt.

80 procent kom

Det första steget mot ett byalag togs för en månad sen, då bildades en interimstyrelse. Den fick sedan i uppdrag att bland annat ta fram stadgar och förslag på en permanent styrelse. I slutändan blev det en mastodontstyrelse, med Margareta Hjelmqvists ord. 13 ledamöter fick uppdraget att arbeta för Landöns bästa. En av dem var Hans-Inge Hansson. Han satt beredd med nyupptryckta medlemskort till dem som tagit med sig pengar och tyckte det var en självklarhet att engagera sig i styrelsen.

– Jag bor här och jag vill ju att det ska hända något här och då får man engagera sig. Ungefär 80 procent av de boende på Landön är här ikväll, det är ett stort intresse, säger han.