Bygget av Östra Centrum startar nästa höst

Kristianstad Artikeln publicerades

Östra centrum ska börja byggas i augusti nästa år. Tidsplanen för miljardbygget slogs i går fast av Kristianstads kommun och Steen & Ström.

Hösten 2014 ska det stå klart med butiksgalleria, bostäder och parkeringshus. Etapp ett påbörjas alltså hösten 2012 och etapp två hösten 2013. Planerna för Östra centrum började redan 2008 och har varit en segdragen historia. Så sent som i november förra året var det osäkert om det omfattande byggprojektet som beräknas landa på runt en miljard kronor skulle bli av. Kommunen ville då se konkreta bevis på att planerna fortskred innan man förlängde avtalet vid årsskiftet.

Rullar på

För två veckor sedan köpte Steen & Ström Domusfastigheten och nu ser det alltså ut att rulla på.

- Det har varit segt och mycket var det finanskrisen som gjorde det, men nu verkar det ha fått fart, säger en nöjd Pierre Månsson (FP), kommunstyrelsens ordförande.

Julhandel 2013

När bygget startar mellan nya Boulevarden och Södra Kaserngatan nästa år kommer det att påverka centrum en hel del. Man börjar i den norra delen och under tiden kommer den södra delen av kvarteret, nuvarande Resecentrum, att bli en tillfällig parkeringsplats. Hösten 2013 ska delen med parkeringshus och galleria stå klar. Då inleds etapp två i den södra delen. Enligt Steen & Ström ska de första butikerna öppna lagom till julhandeln 2013.

Mer yta behövs

- Kristianstad är en stark handelsstad, men den måste också utvecklas och det behövs mer försäljningsytor i centrala Kristianstad. Vi är inte i hamn ännu, men det är ett stort steg att vi nu presenterar en tidsplan, säger Pierre Månsson.

I augusti fattar byggnadsnämnden beslut om detaljplanen. Den 13 september tas det upp i kommunfullmäktige. Då kommer även exploateringsavtalet att behandlas.