Bzzzzzz på Naturum under höstlovet

Kristianstad Artikeln publicerades

Höstlovsledig? Varför inte sticka till Naturum och lära sig om myggor? På onsdagen gick drygt dussinet barn på (l)upptäcktsfärd bland spökmygglarver och fjädermyggor.

– Finns det något ni vill veta om myggor, frågar dagens myggciceron Sam Peterson. Barnen viftar ivrigt med händerna. Någon har en fråga, någon vill berätta vad de vet om myggor.

Naturums höstlovsprogram innehåller det här året bland annat en snabbkurs för små myggforskare. På en bildskärm visar Sam Peterson spökmygglarver, som inte sticks när de blir stora. I plasttråg ligger röda fjädermyggslarver och larvar sig.

– Det ser ut som att den har gympa, säger Herman Bosson.

Drygt ett dussin barn hittade till första tillfället av fyra. Alexander Kristensson var där tillsammans med farmor Beatrice. Hon berättade att Alexander alltid varit intresserad av naturen och lovordar samtidigt Naturum. Alexander är helt fokuserad på de mygglarverna.

Varierat program

– De är roliga att titta på, säger Alexander medan han spänner ögonen i de röda larverna som dansar runt under hans lupp.

Sam Peterson går runt mellan borden och svarar på barnens frågor. Han säger i förbifarten att Naturum försöker variera programmet.

– Det är roligt att så många kommit och vill bli myggforskare för en dag, säger han och springer vidare mot nästa uppsträckta hand.

Vid ett bord samsas Emma Nilsson och Malou Hasselhuhn, som är där med barnbarnet Alexsandra Lindström. Emma Nilsson säger att hon tycker de röda larverna ser giftiga ut. Malou Hasselhuhn säger att hon kommer att komma tillbaka igen, med Alexsandras syster.

– Naturum är helt fantastiskt, säger hon.