Campbells nordiske vd till Karpalund

Kristianstad Artikeln publicerades

Bromöllasonen Bengt Strand blir vd för Campbell i Norden och är mannen som ska leda Campbells expansion i Norden. Det kommer han att göra från Blå Band i Karpalund där en ny organisation för försäljning och marknad ska utvecklas.

När Unilever och Bestfoods slogs samman i september ifjor var kravet från den europeiska konkurrensmyndigheten att de skulle sälja ut en del av sina varumärken. Ett av de företag som bestämdes att säljas var Blå Band i Karpalund.
I början av april rapporterade Kristianstadsbladet att företaget Campbell Soup Company fått godkännande från EU att köpa Blå Band.
Campbell berättade då att de ville köpa torrsoppsföretaget eftersom de vill expandera på den skandinaviska marknaden. De kunde då inte berätta något om företagets framtida organisation.
Men igår blev det klart att Bengt Strand blir deras nye nordiske vd.
–Jag har accepterat deras anbud, säger Bengt Strand som igår var och hälsade på i Karpalund.
En trakt han är väl känd med eftersom han är född i Bromölla, gått i skolan i Kristianstad och tidigare varit vd för Unileverföretaget Novia i Kristianstad.
–Vi är mycket glada över att ha fått någon med Bengts erfarenheter till posten. Han både känner till Skandinavien och Blå Bands produkter och det har varit viktigt för Campbell eftersom vi är mycket seriösa vad gäller expansionen i norden, säger Elizabeth Bingham Douglass, som är informationsansvarig för Campbell Soup Company.
Bengt Strand har lång erfarenhet av livsmedelsindustrin och har arbetat med bland annat varumärken som Findus, Bong och Lipton. Under 1990-talet var han alltså vd för Unileverföretaget Novia, numera Van den Bergh Foods, i Kristianstad och var ansvarig för bland annat Blå Bands produkter. Sedan 1998 har han varit ansvarig för Unilevers livsmedelsdivision i Turkiet.
Men nu kommer han alltså tillbaks till Kristianstad eftersom Campbells nordiska kontor kommer att läggas i Karpalund.
–Jag kom från Turkiet igår och är fortfarande anställd på Unilever så jag vet inte så mycket än, säger han. Jag får ta några veckor och fundera.
Men han avslöjar emellertid att det ska utvecklas en ny organisation i Karpalund.
–Vi kommer att bygga upp en organisation för marknad och försäljning i Karpalund eftersom det inte finns någon nu, säger han.
Hur många den framtida organisationen kan komma att innefatta vet han inte i nuläget.
–Jag är som sagt fortfarande anställd på Unilever men hoppas att kunna börja på Campbell i maj, säger han. Då vet jag mer.
–Hur själva organisationen kommer att se ut får Bengt ta ställning till så fort han har slutat på Unilever, säger Elizabeth Bingham Douglass.
terese.cristiansson
@kristianstadsbladet.se
fakta
n Campbell Soup Company är en global tillverkare av bland annat soppor. I deras företag ingår cirka 20 större företagsmärken, till exempel Erasco soup i Tyskland och Liebig soup i Frankrike. De har ungefär 22000 anställda över hela världen.