Centrum i skarpt läge

Kristianstad Artikeln publicerades

Planeringen för Östra Centrum fortsätter. Nu gäller det att få ihop ekonomin för exploatören Steen&Ström.

Detaljplanen är klar. Förvånansvärt detaljerad, om man ska tro Steen&Ströms utvecklingsdirektör Hans Cagner.

– Den är väldigt tydlig, så det som återstår för oss just nu är att säkerställa alla komponenter.

Det innebär i praktiken att Steen&Ström måste räkna på projektet och säkerställa inkomsterna, det vill säga hyresgästerna innan styrelsen fattar beslutet att köra. Eller inte köra.

– Att Östra Centrum och Kristianstad är intressant för oss råder det ingen tvekan om, det intresset har inte på något sätt avtagit. Men vi som företag är inte opåverkat av dagens ekonomiska läge. Vi är mer försiktiga inför alla exploateringar. Östra Centrum är en affär i miljardklassen för Steen& Ström. Men Hans Cagner tror på kundunderlaget i Kristianstad med omnejd. En av de komponenter som man just nu förhandlar om är själva bostadsdelen som ingår. Höghusen som ska kanta kanalen.

– Vi är ingen bostadsexploatör, så då är det viktigt att vi redan från början har någon med som är beredd att ta hand om bodelen, förklarar Hans Cagner.

Bolaget för just nu dialoger med de stora bostadsexploatörerna på marknaden, bland andra Peab. Det finns ett intresse från flera, centrala Kristianstad är ett högintressant område.

Man arbetar också med relationerna till Domus och funderar över fastigheterna som hyser Kosmorama och McDonalds.

– Allt har förstår en ekonomisk påverkan som vi funderar mycket kring. Men arbetet har definitivt gått in i ett mer skarpt läge.

Inom ett par månader hoppas Hans Cagner ha ett beslut från styrelsen om Östra Centrums framtid.