Chefen från Ballingslöv gallrar ut soldaterna

Kristianstad Artikeln publicerades

Soldaterna riskerar att offra livet. För 14 500 extra i månaden. Ändå var det tusentals som sökte till de 547 platserna.

Lars-Göran Persson från Ballingslöv är personalchef för hela FS20 och har varit militär sedan 1978. Han hör också normalt hemma på P7 i Revingehed, men har nu lett utgallringen av de 4 500 som sökte till insatsstyrkan.

– Det handlar om att få rätt person på rätt plats. Söker man som skyttesoldat är det en fördel om man gjort värnplikten just som skyttesoldat, det är svårt att sätta in en från marinen på den posten. Det fungerar inte.

Förutom utbildning och kompetens ställs det krav på fysik, och att de lever upp till samma värderingar som Försvarsmakten har. Man vill undvika att få in stridisar, men också dem som nyligen gjort utlandstjänst. Man vill inte att utlandstjänstgöring ska vara ett sätt att leva, utan att de har ett liv vid sidan om.

Man försöker också vaska bort äventyrarna, dem som vill iväg för att få en adrenalinkick.

– Har de inte fysiken är det heller inte aktuellt. Det händer att några ljuger eller överskattar sin egen förmåga, det brukar avslöjas ganska fort.

Andra kan falla ifrån för att de finns med i belastningsregistret för att de är tidigare straffade.

Uppgifterna samkörs och dömda faller också ifrån.

– Med den mängden sökanden som finns hinner vi inte träffa alla, utan gör djupintervjuer på telefon. Någon liten procent kan bli fel, men till mycket stor del träffar vi rätt, säger Lars-Göran Persson.

Hur kommer det att påverka att värnplikten inte längre finns?

– Jag kan inte svara riktigt på det. Än så länge har det inte påverkat rekryteringen, det finns många som är utbildade och söker. Hur det blir framöver är omöjligt att svara på. Men det kommer nog alltid att finnas några som gjort en militär grundutbildning.Fakta Ersättningen

n Lönerna föranställda inom FS20 varierar stort. Från 21 000 kronor i månaden för en skyttesoldat till över 100 000 kronor för vissa läkare.

n Till lönen(som inte är skattefri) utgår ett missionstillägg på 11 500 kronor i månaden. Det omfattar bland annat risktillägg. Dessutom tillkommer ett utlandstillägg på 3 000 i månaden.

n Dessa tilläggfås bara när de är iväg, inte under utbildningen i Sverige.

Traktamente utgår med 15 procent av normalbeloppet (som är 442 kronor/dygn i Afghanistan) under tre månader.