Chefen kallade honom zigenare

Kristianstad Artikeln publicerades
I ett röstmeddelande kallar en chef på Skånetvätt den anställde för zigenare.
Foto:Lasse Ottosson
I ett röstmeddelande kallar en chef på Skånetvätt den anställde för zigenare.

I en ljudfil hörs en mellanchef på Skånetvätt kalla en anställd för zigenare. Händelsen anmäldes till fackförbundet Kommunal, som nu vill lägga locket på.

Det börjar med en sjukanmälan. Andrei Tohanean, som jobbar på Region Skånes Skånetvätt i Kristianstad, har fått smärtor i ryggen och sjukanmäler sig. Hans närmaste chef ringer upp och lämnar ett röstmeddelande. Där ber han Andrei ringa tillbaka – sen glömmer chefen lägga på luren.

I ljudfilen hörs hur chefen sedan säger till en annan chef att han tror att Andrei lurar honom. Han tror inte att Andrei är sjuk utan att han åkt utomlands. Sedan säger chefen: "zigenare, så det är lugnt".

Andrei säger att han sparar röstmeddelandet, polisanmäler chefen och går till facket Kommunal. De fackliga företrädarna blir upprörda och menar att det är oacceptabelt att en chef säger så om en anställd. Men sen upplever Andrei att facket vänder honom ryggen.

– Facket ville hjälpa till i början, sen har de vänt 180 grader, de har hoppat av tåget. På sista mötet sa de att de inte kunde göra något men att de skulle skicka alla anställda på en utbildning om hur man ska behandla varandra, säger Andrei Tohanean.

På mötena med facket har Andrei fått veta att den närmaste chefen förklarat uttalandet med att han pratade om romer som tigger utanför affärerna.

– Facket sa att ordet zigenare var riktat både mot mig och min sambo, och därför var det inte diskriminering. Men det stämmer ju inte. De vill inte hjälpa till.

Andrei hävdar också att Kommunal gett honom rådet att inte kontakta några medier. Och när Kristianstadsbladet når Tatjana Rancic på Kommunal vill hon inte kommentera fallet.

– Jag kan inte berätta någonting, jag vill hålla detta inom våra dörrar, säger Tatjana Rancic.

Lars Karlgren är affärsområdeschef för Skånetvätt och menar att förhandlingarna med Kommunal fortfarande pågår, men att det är oklart vad som hänt.

– Det här är ett ärende med flera inblandade och uppgifterna går helt isär. Med respekt för den pågående diskussionen känns det olämpligt att kommentera det, jag vill inte gå händelserna i förväg, säger Lars Karlgren.

Jag har ju också lyssnat på ljudfilen. Där hör man att chefen säger zigenare.

– Vi vet ju båda vad som hörs i ljudfilen, sen får man sätta det i en större kontext.

Vad menar du med det?

– Det viktiga är att vi slutför diskussionen med Kommunal, säger Lars Karlgren.

Kristianstadsbladet har också varit i kontakt med chefen som hörs i ljudfilen, som har avböjt att kommentera.

Andrei berättar att han mår psykiskt dåligt av det som hänt och knappt vågar gå till jobbet.

– Hur ska jag kunna gå till jobbet och trivas där när min närmaste chef kallar mig zigenare? Och de andra cheferna håller honom om ryggen, säger Andrei.

Han upplever också att cheferna nu försöker få honom att sluta på jobbet. Härom veckan såg någon att han rökte på gatan utanför arbetstid och i sina egna kläder. Då blev han inkallad till kontoret och fick en varning.

– Det är många som röker där på väg till eller hem från jobbet. Men jag är den enda som har fått en varning för det. Det är tydligt att de vill ha bort mig, säger Andrei.