City Airline lägger ner linjen Kristianstad-Bromma

Kristianstad Artikeln publicerades

City Airline avvecklar flyglinjen Kristianstad-Bromma och slutar flyga rutten från den 15 april.

Under måndagsförmiddagen har flygbolaget meddelat resebyråer att de nu lägger ner sin flyglinje mellan Kristianstad och Bromma.
"Utvecklingen på linjen har initialt sett varit god men den massmediala uppmärksamheten den senaste tiden har påverkat trafikvolymen negativt och vi ser ingen förbättring framöver. Vi har nu utvärderat linjen utefter rådande omständigheter och ser tyvärr inte att vi kan fortsätta att operera linjen" skriver City Airline till resebyråerna.
De passagerare som bokat biljetter efter detta datum ska få tillbaka sina pengar.

Omkring tio personer som varit i huvudsak piloter och kabinpersonal samt säljare berörs av nedläggningen. Företaget förhandlar nu med facket om framtiden för dessa personer.

City Airline började flyga mellan Kristianstad-Bromma i augusti 2006, och sågs av näringslivet och flygpendlare som ett välkommet tillskott. Det fanns ett missnöje med Skyways, som tidigare varit ensamma om att trafikera Stockholmslinjen.
City Airline har i genomsnitt haft 2 700 passagerare i månaden, och i tidigare intervjuer har vd Jimmy Bergqvist sagt att utvecklingen varit bra, och att de haft planer på att fortsätta flyga tills vidare.

Men i början av februari kunde Kristianstadsbladet avslöja att flygbolaget tecknat ett hemligt avtal med flygplatsbolaget Kristianstad Airport, som ägs av Region Skåne och kommuner i nordöstra Skåne.
Avtalet innebär att flygplatsen garanterade City Airline en inkomst om fyra miljoner kronor i månaden för att flyga på linjen. Om intäkterna inte nådde upp till denna summe, skulle flygbolaget skicka fakturor till flygplatsen, som betalade ut mellanskillnaden.
Kristianstads tingsrätt beslutade den 22 december att avtalet inte får gälla, och hotar med vite om 10 miljoner kronor ifall flygplatsen betalar ut mer pengar. Den 21 december hade flygplatsen betalat ut 5,6 miljoner kronor till City Airline.
Clifford Johansen