City Kristianstad läggs ner

Kristianstad Artikeln publicerades

Gratistidningen City Kristianstad läggs ned. Det beslutade Skånemedias styrelse på tisdagen och anger dålig lönsamhet som skäl.

– City Kristianstad har varit olönsam ända sedan starten i april 2011. Förra året gick den med en förlust på två miljoner kronor och för 2013 pekar siffrorna på en förlust på mellan tre och fyra miljoner. Mot den bakgrunden beslutade styrelsen i enighet att inte längre ge ut City Kristianstad, säger Skånemedias vd, Johan Larsson.

Tidningen har haft en upplaga på runt 10 000 exemplar med en räckvidd på cirka 30 000 läsare och har funnits att få tag i tidningsställ på olika platser i kommunens central­orter. En journalist har varit anställd i Kristianstad och i övrigt har man delat artiklar mellan de skånska City-tidningarna.

Den bristande lönsamheten har sin förklaring i annonsmarknaden.

  – Det har inte gått att sälja annonser i den utsträckningen som vi hade hoppats. Det är den enda och enkla förklaringen eftersom den som gratistidning finansieras till 100 procent av annonser, säger Johan Larsson.

  Det är ännu inte bestämt när sista numret kommer. Skånemedia äger City Kristianstad genom att man är delägare i City Skåne tillsammans med Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. De andra ägarna ger i sin tur ger ut City Lund och Malmö respektive City Helsingborg och Landskrona. Sedan tidigare har även Helsingborgs Dagblad beslutat att lägga ner sina utgåvor.

  ”Fruktansvärt tråkigt”

  Journalisten i Kristianstad företräds av Journalistförbundets facklubb inom City Skåne.

  – Det är fruktansvärt tråkigt, men tyvärr ganska väntat utifrån de signaler man har fått. Det är dels tråkigt för vår medlem som jobbar i Kristianstad, och dels tråkigt för Kristianstadsborna, för tidningen fyllde en lucka med lokal ung journalistik, säger facklubbens vice ordförande, Isabelle Beckman.

  Tråkigt besked, tycker även ordföranden för Kristianstadsbladets journalistklubb, Clifford Johansen.

  – Det är tråkigt när personer drabbas. Hon är en uppskattad kollega och har haft med många bra grejer i tidningen. Samtidigt förstår jag att man inte kan ha kvar en produkt som går med förlust år efter år. Nu blir det avvecklingskostnader som inte är så billiga. Den sittande vd:n har ett högt avgångsvederlag och det hade varit bättre om man hade fokuserat på att lägga pengar på journalistik och utveckla produkten.

  Så här såg det ut 2010 när det var bestämt att tidningen skulle börja delas ut i Kristianstad: http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1300553/Tidningen-City-kommer-till-Kristianstad.html