Dandelo ny ledare för SPI Välfärden

Kristianstad Artikeln publicerades

Kristianstadsbon Göran Dandelo valdes i helgen till ny parti­ledare för Sveriges pensionärers intresseparti, eller SPI Välfärden som partiet samtidigt bytte namn till.

– I och med detta har partiet tagit ett steg mot föryngring och förnyelse, säger Dandelo om partistämmans beslut.

Göran Dandelo är välkänd inom Kristianstadspolitiken. Han har tidigare varit aktiv i både Moderaterna och i Kristianstadsbygdens Framtid. I höstas startade han en lokal lokal SPI-avdelning, och sitter dessutom som vice ordförande för SPI i Skåne.

– Den rollen kommer jag att behålla även som partiledare, men jag kommer förmodligen att lämna uppdraget som valledare i Skåne till någon annan, säger han.

  Men eftersom partiet samtidigt införde ett delat ledarskap blir Göran Dandelo inte ordförande. Till den posten valdes Susanne Björk från Malmö.

  Akut läge

  Många av frågorna som SPI driver berör människor som lämnat arbetslivet. Men Göran Dandelo, som själv är 63 år gammal, betonar att man inte behöver vara pensionär för att bli medlem i partiet.

  På stämman i Jönköping i helgen diskuterades bland annat pensionssystemet, där läget enligt den nya partiledaren börjar bli akut.

  – Gapet mellan lönerna och pensionerna ökar för varje år, säger han.

  En annan brännande fråga som togs upp var vinsterna i välfärden.

  – Där tycker jag att vi har kommit till en annan slutsats än de flesta andra partier. Vi lägger en stor skuld för vinsterna i välfärden på dåliga upphandlingar i kommuner och landsting.

  Vill ni förbjuda vinster i välfärden?

  – Nej. Absolut inte. Men de ska begränsas genom bättre upphandling och ökad kontroll, svarar Göran Dandelo.