De bygger ett eget halmhus

Önnestad Artikeln publicerades
Collette Coumans och Rune Stenholm Jakobsen hittade platsen för att byga sitt hem utanför Önnestad.
Foto: Sebastian Åkerman
Collette Coumans och Rune Stenholm Jakobsen hittade platsen för att byga sitt hem utanför Önnestad.

Hon är född i Nederländerna, han i Danmark. De träffades i Mariestad där hon studerade till bygghantverkare och han till landskapsvårdare. Nu bygger de tillsammans ett hus helt från grunden som till stor del består av naturmaterial.

Det handlar om Collette Coumans och Rune Stenholm Jakobsen.

De trivdes så bra i Sverige att de beslöt sig för att stanna kvar tillsammans. Den skånska naturen tilltalade dem och de hittade ett hus att hyra i utkanten av Önnestad 2012.

Två år senare köpte de en tomt alldeles intill och planerna på det egna huset tog fart. De var från början helt inställda på att det skulle bli ett husbygge i naturmaterialen trä, halm och lera. Den här typen av hus kallas halmbalshus. Trä är det bärande materialet, halmen isolerar och leran fungerar som ett skydd.

Förberedelserna tog nästan ett års tid. De har ritat huset själva och lagt mycket tid på att besöka liknande projekt i andra delar av landet och prata med likasinnade som har vågat ta steget.

– Vi bygger okonventionellt men med sunt förnuft. Vi tror inte mycket på det moderna byggsättet och undviker plast så gott som helt och hållet. Lera är dessutom helt gratis, säger Rune.

De använder sig av röd lera som är mjukare att bearbeta än den blå.

– Vi får den från exempelvis olika vägbyggen.

De är båda egna företagare på deltid. Rune livnär sig på lieslåtter och hamling. Han tillverkar egna liar och håller även kurser och rådgivning i hantverket. Han har skrivit Liehandboken.

Collette har ett byggnadsvårdsföretag, hon är snickare med vasstak som specialitet. Naturligtvis har det egna huset ett vasstak som tog nästan två månader att lägga. Ett annat intressant material paret har använt sig av är musselskal som ligger som isolering under golvet på nedre plan.

- Till ett billigt pris får vi restprodukter från fabriker som producerar musslor på burk. Musselskal är ett smart material som isolerar och dränerar. Vi planerar att ha ett lergolv och lägga trägolv ovanpå.

Paret har gjort i princip allting själva. Colette säger att de kompletterar varandra.

– Jag är den drivande och Rune är mer stabil Han tar ner saker och ting på jorden. Ett exempel är när han kallmurade husets naturstensmur alldeles själv, sten för sten. Det är som att lägga ett 3D-pussel. Det är sånt som jag inte har tålamod med, ler Collette.

Hon bar och släpade på stenarna när Rune pusslade. Att resa takstolarna var också en stor utmaning. Det var ett väldigt stort och högt projekt och de fick ta vänner till hjälp.

- Vi har mötts av en viss skepsis ibland, säger Rune. Det är mycket arbete och slit, men jag ser det som träning också. Jag har nästan inte varit sjuk sedan bygget började. Vi vill också påpeka att vem som helst kan göra det vi gör, det finns hjälp och tips att få på vägen. Det är något vi hoppas på, att vi kan inspirera andra.

De ser bygget som ett vardagsjobb och försöker vara lediga på helgerna. Annars hade det blivit ohållbart i längden, tror de. Målet är att huset ska stå färdigt under året.

– Men innan dess förtjänar vi en riktigt fin semester, säger Collette glatt.

De planerar en resa till Tromsö. Collette tillbringar många timmar i löpspåret och tänker springa ett Skyracelopp där i början av augusti. Hon har sprungit åtskilliga lopp och träningen är viktig för henne, hon kommer på många lösningar på saker och ting då.

- Collette står ofta på pallen, säger Rune. Med inte så lite stolthet i rösten.

Fakta

Collette Coumans

Ålder: 35 år.

Bor: Utanför Önnestad.

Från: Sittard i Nederländerna.

Gör: Egen företagare.

Intressen: Att träffa vänner. Lagar gärna vegansk mat.

Är en: Löpare. Springer mellan fem och tio mil i veckan.

Visa mer...

Fakta

Rune Stenholm Jakobsen

Ålder: 38 år.

Bor: Utanför Önnestad.

Från: Bonderup i Danmark.

Gör: Egen företagare. Gör bland annat egna liar. Läs en tidigare intervju med honom i Kristianstadsbladet här.

Intressen: Kreativa saker som att spela gitarr och måla.

Är en: Artnörd. Artbestämmer gärna växter, fåglar och insekter.

Visa mer...